Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов няма да издига своя номинация за нов председател на ВКС, съобщи БНР.

Той каза, че няма да се възползва от това свое правомощие заради качествата и авторитета на заместник-председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, която е първата номинация за председател на върховната съдебна инстанция.

Тя получи почти единодушната подкрепа на колегите си в съда. Заради качествата и авторитета ѝ служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който също може да номинира, обяви, че няма да се възползва от това свое правомощие:

Право на номинация имат и представителите на Съдийската колегия. Последната възможност за внасяне на кандидатури е на заседанието на Висшия съдебен съвет следващия четвъртък.

Предлагат Галина Захарова за председател на ВКС

Предлагат Галина Захарова за председател на ВКС

С 83 гласа "за" е прието решението

От 84 присъствали на Пленума на Върховния касационен съд 83-ма са подкрепили Захарова. Номинирана е от Търговската и Наказателната колегия на съда заради своя професионализъм, принципност и почтеност. Подкрепа Галина Захарова е получила и от Гражданската колегия. Според магистратите време е за жена начело на Върховния касационен съд. "Нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности дама!", пише в предложението.

Захарова е дългогодишен наказателен съдия. В момента е заместник-председател на Върховния касационен съд. Бивш член е на Висшия съдебен съвет, но подаде оставка предсрочно в знак на несъгласие с кадровата му политика.

Освен Пленума на Върховния касационен съд номинации могат да правят трима членове на Съдийската колегия и правосъдният министър. Дали ще се възползват, ще е ясно най-късно след седмица.

На среща в Съдебната палата с ръководителите на ВКС Янаки Стоилов е обсъдил проблемите с работата на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), довели до решението ВКС да спре използването на системата. Съдът прекрати работата си с ЕИСС с основен аргумент, че прилагането ú нарушава процесуални права на страните и възпрепятства техния достъп до всички материали по делата, при положение че липсва свързаност с Единния портал за електронно правосъдие.

Освен това системата затруднява самите съдии и усложнява администрирането на преписките, удължава времето за обработката им и не е съобразена нито с дейността на въззивен, нито на върховен съд. В областта на наказателното правораздаване системата не отчита факта, че наказателното дело не включва само материали от съдебното производство, но и от досъдебното, от полицейски действия, а страните трябва да имат пълен достъп до всички материали.

Също така прилагането на ЕИСС е довело до изключително противоречива практика - някои съдилища генерират актовете си само в електронна среда, други разпечатват електронния акт и го подписват физически, а трети използват само досегашната писмена форма, като възниква въпросът кои са оригиналните документи.

ВКС: Е-системата на съдилищата е опасна за правосъдието

ВКС: Е-системата на съдилищата е опасна за правосъдието

Върховните съдии посочват редица дефекти на единната информационна система

На срещата съдиите отново са изложили и други конкретни примери за несъвършенствата на ЕИСС, включително и възможността да се редактира вече обявен съдебен акт, потенциален достъп на други потребители в ЕИСС до проект на съдебно решение, изпратен чрез ЕИСС до другите членове на състава, което нарушава тайната на произнасянето; генерирането на няколко различни дати на постановения съдебен акт в зависимост от това кога членове на състава са подписали с електронен подпис; липса на гаранции за защита на материалите по дела с гриф за сигурност.

Единната информационна система на съдилищата не позволява електронен обмен на данни между съдилищата от различните инстанции - електронното дело на въззивния съд, чийто акт се обжалва пред ВКС, не може да бъде видяно/изпратено чрез ЕИСС и заради това трябва да се изчака пристигането на делото на хартия, а материалите в него да бъдат отново сканирани и качени в електронната папка на образуваното във ВКС дело.

Пред съдиите Янаки Стоилов е изказал притесненията си, че прибързаното въвеждане на изцяло електронно правосъдие може да бъде провал за съдебната система и е необходим преходен период, в които да се запази класическото правосъдие заедно с електронното.

Янаки Стоилов съгласен за по-дълъг преход към е-правосъдието

Янаки Стоилов съгласен за по-дълъг преход към е-правосъдието

Договорът на "Информационно обслужване" вече е изтекъл

На срещата е била обсъдена и темата за провеждането на конкурси в съдебната система, като съдиите от ВКС са предложили законодателно да бъде регламентирано или делата, свързани с конкурсите, да се разглеждат от смесени съдебни състави на ВКС и ВАС, или жалбите срещу конкурси за административните съдилища да се разглеждат от ВКС, а тези срещу останалите - от ВАС.

Министър Стоилов е предложил делата за конкурси във върховните съдилища да се разглеждат от смесени състави на съдии от ВАС и ВКС.