За първи път финансова подкрепа за растителнозащитни дейности получават производителите на маслодайна роза. Субсидиите са преведени на общо 3 263 стопани, които отглеждат още трайни овощни култури, ягоди и малини. Плащането е направено 30 дни по-рано от предвидения в указанията срок - 30 юни.

Финансовата помощ е до 270 лв. и е за разходи за зимните пръскания. Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма.

За тази година с решение на ЕС на ДФ "Земеделие" по схемата е разпределен финансов ресурс в размер на 6 млн. лв. Неусвоените средства ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.

Припомняме, че 28 май розопроизводителите се срещнаха с председателя на Комисията по земеделие на парламента Мария Белова, с искане за допълнителна подкрепа във връзка с извънредната ситуация и кризата с COVID-19.

До там се стигна след като много от тях бяха изправени пред фалит. Розопроизводителите в Карлово унищожиха над 25 дка с маслодайно масло, заради ниската изкупителна цена.

На 29 май по време на брифинг в Министерския съвет, на въпрос дали ще бъдат подкрепени розопроизводителите, земеделският министър увери, че това ще бъде първата група със спад на дохода, която ще бъде подкрепена.

Розопроизводителите имат останали количества продукция от миналата година, които са нереализирани. Това е секторът с най-висок спад на дохода, призна Танева.