В Пловдив се забранява посещението на непълнолетни в моловете, ако са без придружител. Решението е на Областния кризисен щаб и влиза в сила от 29 октомври до 12 ноември. За същия период се въвежда и ново работно време за заведенията от типа коктейл-бар. Те ще могат да приемат посетители до 23:30 часа, съобщи БНТ.

Според представителите на Медицинския щаб, за да има ефект, мерките трябва да бъдат комплексни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и дистанционно обучение за гимназисти и студенти. От анализа правят извод, че скокът на положителните проби е рязък 14 дни след старта на учебната година, а децата карат вируса по-леко или без симптоми, но го пренасят.

Относно идеята за въвеждането на вечерен час областният управител коментира, че е резервирана. Според нея би довела до още по-голяма паника и няма да има реален ефект. А ако касае непълнолетните, то в самия Закон за закрила на детето, чл.8, има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22:00ч, отбеляза още Каназирева. По думите й най-важното е от тук нататък да за се засили контрола с компетентните институции за спазване на мерките и да се създаде необходимата организация в здравните си заведения.

Разкриват още 182 легла за пациенти с коронавирус в Пловдивско

Разкриват още 182 легла за пациенти с коронавирус в Пловдивско

С тях общият им брой за областта наближава 500

За изминалото денонощие на територията на Пловдивска област има 230 новодиагностицирани случаи на COVID-19. По информация на РЗИ новодиагностицираните медици са 4-ма лекари, 1 медицинска сестра и 1 санитар . Извършва се епидемиологично проучване. До момента общо заболелите медицински лица в областта са 211, от тях 151 са вече излекувани, активните случаи са 60.

През изминалите 24 часа са хоспитализирани 17 души, като 6 от тях са в по-тежко състояние. По информация на болниците общо на лечение в Ковид отделенията са 281 лица, от тях с потвърдена коронавирусна инфекция са 237. На интензивно лечение са 8. Свободните легла към днешна дата са 136, свободните стаи за непотвърдени случаи са 22, а интензивните легла са 19. Има един починал пациент - мъж на 68г. с придружаващи заболявания - диабет и сърдечно заболяване.

По данни на РЗИ има по един заболял ученик в ЕГ "Иван Вазов", СУ "Св. Седмочисленици" и СУ "Патриарх Евтимий" Пловдив. Заразените с COVID-19 учители има по един в ОУ "Братя Миладинови", ЕГ "Пловдив", ДГ" Майчина грижа" и един помощник-възпитател в ДГ "Кремена".

Извършват се епидемиологични проучвания и се взимат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.