Разследването на службите по шпионския скандал с Русия се води от няколко месеца. Осем са вече руските дипломати, които са обявени за персона нон грата. Това не е приятно, но друг изход няма. Всеки следващ също ще бъде обявен за такъв, ако не спазва правилата. Става дума за действащи офицери и това е трябвало задължително да бъде обявено публично. Ние няма да правим компромис с националната ни сигурност. Считам, че обществото трябва да знае това. Дело с толкова голям обществен интерес трябва да бъде показано".

Захарова: Шпионският скандал не отговаря на интересите на българския народ

Захарова: Шпионският скандал не отговаря на интересите на българския народ

Смята, че това е наложено отвън

Това заяви външният министър Екатерина Захариева за "Неделята на NOVA" по шпионския скандал с Русия.

На 19 март прокуратурата съобщи, че шестима действащи и бивши сътрудници на Министерството на отбраната на България и на военното разузнаване на страната с подкрепата на ЕС и на САЩ са арестувани по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Петима са арестувани с решение на Окръжният военен съд, а шестият е пуснат под парична гаранция, защото сътрудничи на разследването.

На 22 март Външно министерство на България обяви двама сътрудници на руското посолство в София за персона нон грата и заяви, че те трябва да напуснат страната в срок от 72 часа. Руското посолство подчерта, че смята "това решение на българската страна за необосновано".

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

И съпругата на резидента остава в ареста

И съпругата на резидента остава в ареста

Последната мярка ще се гледа в понеделник

Тя коментира и сложните отношения със Северна Македония и последния скандал със задържаните български книги.

"Очевидно те не искат оригиналите на тези книги да бъдат там и хората да ги прочетат. - каза тя. - Мисля, че вече започват да се преминават всички граници. Все още чакаме реакцията на Северна Македония. Ние много пъти сме им казвали, че нещата няма да се случат по този начин. Те трябва да спрат кампанията си срещу България."

По нейните думи действията на страната са недопустими.

Припомняме, че посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония.

Езкемплярите от "Български народни песни" от Братя Миладинови бяха транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който представи на ГКПП Деве баир договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център. Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти заявиха, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония.

Малта промени позицията си и позволи на българите да гласуват

Малта промени позицията си и позволи на българите да гласуват

С вербална нота от днес Малта разреши провеждането на избори

465 са секциите в чужбина за предстоящите парламентарни избори на 4 април - почти 100 повече от тези на предните парламентарни избори, каза още външният ни министър.

Припомняме, че държавите разрешиха провеждането на вота при спазване на наложените от съответните власти противоепидемични мерки.