Галина Илиева, съпруга на "резидента" Иван Илиев, когото прокуратурата сочи за лидер на шпионската група, също остава в ареста, съобщи БНТ.

Военно-апелативният съд днес гледа жалбите срещу постоянния арест на петимата, задържани за шпионаж в полза на Русия.

Полк. Петър Петров, зам.-директор на дирекцията, която отговаря за бюджета и разходите на армията, Любомир Медаров, шеф на секретното деловодство на парламента, Димитър Влахов, действащ служител на Военно разузнаване, остават в ареста.

Със СРС-та прокуратурата подкрепи обвинението за шпионаж
Обновена

Със СРС-та прокуратурата подкрепи обвинението за шпионаж

И петимата задържани обжалват задържането си под стража

Днес прокуратурата внесе 4 тома нови доказателства по разследването.

Два от тях са секретни, но другите два съдържат разпити на свидетели, които твърдят, че в арестните помещения петимата задържани са се уговаряли какви показания да дадат както пред съда, така и в досъдебното производство, първо - за да постигнат по-леки мерки за неотклонение и второ - за да могат да облекчат положението си по самото разследване.

Руският шпионаж си разигравал коня у нас от години

Руският шпионаж си разигравал коня у нас от години

Не направихме необходимото да скъсаме с опеката на съветските служби, смята Димо Гяуров

Сред секретните доказателства има документи, които са открити в домовете и служебните помещение на задържаните.

Адвокатите им обаче твърдят, че прокуратурата не казва какви точно данни, които представляват държавна тайна, са предадени на Москва.

Припомняме, че петимата от 6-имата обвинени в шпионаж в полза на Русия обжалваха задържането си под стража, наложено от първоинстанционният военно-окръжен съд. Шестият от групата не е задържан в ареста, тъй като е направил самопризнания и съдейства на разследването.

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група
Обновена

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група

Група от 5 души, с явки, връзката с руското посолство - съпруга

Задържането на българските служители, които са участвали в групата за шпионаж стана на 18 март, като от Министерство на отбраната потвърдиха за двама задържани свои служители, но от Народното събрание заявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе определена като без аналог в новата ни история от главния прокурор Иван Гешев, а от военния министър Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

По темата за прехвърчаха отново искри между "Дондуков" 1 и 2, а премиерът Борисов заяви, че е оглушително радиомълчанието от страна на държавния глава.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - служители на посолството на Руската федерация у нас, които бяха обявени за персона нон грата от МВнР и им бе даден срок за напускане на страната.