От 30 години насам сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъците и резултатът е налице. Това заяви пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, за шпионската афера.

По негови думи сме допуснали "години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България", без да предприемем адекватни действия.

Той бе категоричен, че и в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани.

Гяуров определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като "квартален шпионаж" и "квартално разузнаване".

Той изрази мнение, че оперативното ниво на замесените в мрежата е изключително ниско.

Експертът поясни, че под "квартален шпионаж" няма предвид, че мрежата е лесно да бъде разкрита. По негови думи постижението е много добро и зад него се крият огромни усилия.

Той подчерта, че липсата на оперативна подготвеност и на интелект не омаловажава резултата от операцията по задържането на мрежата.

Захарова призова България да спре с лова на вещици - не е в неин интерес

Захарова призова България да спре с лова на вещици - не е в неин интерес

Отбелязва, че шпионската мания ескалира за изборите и съвпада в влошаване на отношенията Русия-САЩ, Запада

На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, изтъкна Гяуров.

По негови думи често от оперативна гледна точка е по-важно да се пресече дадена дейност, отколкото да се стигне до осъдителната присъда.

Според него поведението на лицата, предали България, се дължи на наглост - те са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

На въпрос каква ще бъде ответната реакция на Русия, Гяуров изрази убеденост, че няма да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения.

Припомняме, на 18 март стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Българските власти неоснователно и с помпозност гонели руски дипломати под измислени предлози

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

От своя страна новоназначеният руски посланик Елеонора Митрофанова определи аферата като "шоу", устроено от българските служби, и увери, че Русия не върши нищо незаконно на територията на България.

Руският външен министър  Мария Захарова пък призова България да спре с "лова на вещици", тъй като това не било в неин интерес.