Русия си запазва правото на огледални ответни мерки срещу експулсирането на двама руски дипломати от България, коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

"В съответствие с дипломатическата практика Руската федерация си запазва правото да отразява контрамерките", каза тя. 

"Още веднъж призоваваме официална София да спре да участва в лова на вещици, което е в ущърб на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивна двустранна програма, която е много по-естествена за руско-българските отношения", добави тя.

Дипломатът отбеляза, че антируската "шпионска мания" ескалира в България и това се случва в навечерието на предстоящите парламентарни избори на 4 април, както и общото влошаване на отношенията между Русия и западните държави, предимно САЩ.

Руската дипломатическа мисия подчерта, че смятат решението на българската страна за неразумно и обещаха ответни действия. "Стига сте правили шоу! Русия не върши нищо незаконно на територията на България", заяви по-рано посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова по повод шпионския скандал.

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Българските власти неоснователно и с помпозност гонели руски дипломати под измислени предлози

Припомняме, на 18 март стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

Посолството на Русия в България пък настоя за прекратяване на спекулациите относно съпричастността му към делото за шпионаж.

На 22 март в 5 сутринта остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за случая. Междувременно ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК

Сагата с шпионските скандали с Русия обаче продължава от години.

Още през 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

На 23 септември 2019 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г. МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. пък МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Борисов настоява за открит и прагматичен диалог пред руския посланик у нас

Борисов настоява за открит и прагматичен диалог пред руския посланик у нас

Двамата обсъдиха двустранните отношения