Премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата й в София.

Двамата обсъдиха двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност.

Борисов подчерта, че България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети.

Той пожела на посланик Митрофанова успешен мандат в страната ни и посочи сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията. Българският премиер заяви, че двете страни могат да развиват успешно партньорство в редица области, като културата, туризма и селското стопанство.

Москва: Рокадата на посланици в България не е заради изгонените руски шпиони

Москва: Рокадата на посланици в България не е заради изгонените руски шпиони

Това стана ясно от коментар на говорителя на Министерството на външните работи

Припомняме, в средата на януари тази година руският президент Владимир Путин назначи Елеонора Митрофанова като посланик на Русия у нас. На поста тя замени тогавашния посланик на Руската федерация Анатолий Макаров.

От руското външно министерство обаче отрекоха рокадата на посланици в България да е заради провал на Макаров на поста.

Припомняме, неговият мандат беше свързан с многобройни случаи на разкриване на руски шпиони в посолството на Русия през последните години.

Още през 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

И Русия назначава жена посланик в България

И Русия назначава жена посланик в България

Елеонора Митрофанова е определена да наследи Анатолий Макаров

На 23 септември 2019 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г. МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. пък МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Българските власти неоснователно и с помпозност гонели руски дипломати под измислени предлози

Последният т.нар. "шпионски скандал" са разрази само преди дни. 

На 18 март стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

От своя страна новоназначеният руски посланик Елеонора Митрофанова определи аферата като "шоу", устроено от българските служби, и увери, че Русия не върши нищо незаконно на територията на България.