До 12 май бригадите в САЩ са отложени. Това каза министъра на туризма Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия. Тя припомни, че президентът Тръмп е подписал указ за затваряне на границите, конкретно документът не включва тези бригади. Въпреки това Захариева апелира към всички студенти, които са решили да заминават, да следя сайта на американското посолство, тъй като Министерство на външните работи не отговаря и не се занимава с тези бригади. Очакванията са обаче да има още отлагания. Апелът като цяло на МВнР е да не се пътува.

По отношение на българите зад граница, Захариева коментира, че по последни данни има 1205 българи зад граница, като подчерта, че това не са само туристи. Външно министерство са успели да приберат около 2500 нашенци.

Във връзка с българския капитан в Бенин, Захариева коментира, че по последна информация, която е получена на 19-ти април, мъжът е задържан от пирати, заедно с други 7. Осем са членовете на екипажа, които са отвлечени.

Българин е капитанът на пленения кораб в Бенин
Обновена

Българин е капитанът на пленения кораб в Бенин

Осем моряци са заложници на пиратите

Във връзка със световната икономическата криза, причинена от коронавируса. Захариева бе категорична, че единият пазар не функционира свободно. Тя подчерта, че днес световните лидерите ще обсъждат стратегията за преодоляване на кризата, както и възстановяване на икономическата. Припомняме, вчера министърът на външните работи Екатерина Захариева приветства предложената от Европейската комисия стратегия за излизане от кризата с коронавируса и общите европейските усилия по репатриране на граждани на ЕС от трети страни, включително и българи.

На въпроса дали държавите членки могат да разчитат на финансова подкрепа от страна на Европейския съюз, Захариева коментира, че фондовете са изключително гъвкави и сме свидетели на европейската солидарност.

 Захариева: Отмяна на ограниченията – само при научни и експертни данни за това

Захариева: Отмяна на ограниченията – само при научни и експертни данни за това

ЕК предлага обща стратегия...

Тя добави, че съществува разделение по отношение на пакета на финансови механизми. Споровете по финансовите механизми за следващата рамка ще се задълбочат.

Във връзка с темата за влизането ни в еврозоната, Захариева заяви, че българско правителство работи по този въпрос. Оценката й е, че е трябвало да дойде тази криза, за да разберат хората, че влизането в еврозона е за добро.