Транспортна полиция, съвместно с RAILPOL, започва трансгранични проверки на влакове и гари за наркотични вещества, оръжие и случаи на нелегална миграция.

Toва съобщиха от вътрешното министерство.

Акцията ще продължи до 15 май и носи името RAD.

От МВР припомнят, че RAILPOL e европейската организация за международно сътрудничество на полицейските служби, работещи за опазването на обществения ред и сигурността на железопътния транспорт на територията на Европа. Tя цели гарантиране на свободата на пътуване, сигурността и правосъдието.

Приоритети на RAILPOL са и предотвратяване на заплахите срещу железопътния транспорт, гарантиране на ефективност в мерките срещу трансграничните престъпления.

Сред тях са тероризъм и организирана престъпност, трафик на хора, наркотици, джебчийство, вандализъм, хулиганство и вредителство по влаковете

От МВР допълват, че членове на организацията са Белгия, Германия, Австрия, Франция, Великобритания, Италия, Латвия, Румъния, Холандия, Словакия, Испания, Швейцария, Полша и България.

Страната ни ще бъде домакин на 19-тата Конференция на RAILPOL на 27 и 28 май България Форумът ще се проведе в резиденция "Евксиноград" край Варна.