Двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и и.д. заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Андрю Уинтърнитц, съобщиха от Министерството на отбраната.

В рамките на проведените дискусии двете страни потвърдиха желанието си да продължат да развиват и задълбочават Стратегическия диалог между Република България и САЩ в сферата на отбраната.

Отбелязан бе и успехът, постигнат с подписването на 6 октомври 2020 г. от министрите на отбранатата на двете държави на "Пътна карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ (2020-2030 г.)". В този контекст бяха обсъдени възможностите за модернизация и повишаване на оперативната съвместимост на българските Въоръжени сили, както и за разширяване на сътрудничеството в сферата на кибер сигурността.

Приеха Програма 2032 за армията на комисия по отбрана

Приеха Програма 2032 за армията на комисия по отбрана

До 60% от бюджета да отива за заплати в армията

Андрю Уинтърнитц потвърди готовност за съдействие от американска страна по отношение на българските усилия за модернизация на Въоръжените сили. Той отбеляза с благодарност продължаващия ангажимент на Република България в мисии и операции на НАТО, включително за участието на страната в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа", както и за споделянето на финансовите отговорности в Алианса чрез отделянето на повече средства за отбрана.

В края на разговора бяха препотвърдени готовността и желанието на двете страни да продължи съвместната работа и с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за разширяване и задълбочаване на стратегическото партньорсво в отбраната, включително в сферата на кибер сигурността и региона на Черно море.

Правителството одобри до 100 млн. лв. за инфраструктурата за Ф-16
Обновена

Правителството одобри до 100 млн. лв. за инфраструктурата за Ф-16

Парите са за интегрирана система и инфраструктура