Преди COVID-19 близо 80% от работещите в света работят без определено фиксирано работно място. Десетина процента работеха в Европа от вкъщи преди пандемията. Не трябва да мислим, че нещата ще се върнат каквито са били преди кризата.

Поне 20-30% от работещите ще останат да работят от вкъщи. Това каза председателят на асоциация BG Staffing Надя Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че сега фирмите преизчисляват разходите си и мислят по какъв начин да ги оптимизират, за да покрият натрупаните загуби.

Според нея кризата, следствие от COVID-19 ни учи как да организираме работата по нов начин. Изключително важни стават облачните системи, работата да бъде извършена чрез технологии от определени места, коментира още Василева.

В заключение тя заяви, че вече се говори за четвърта индустриална революция, където има комбинация между човешко и хибридното. Василева допълни, че започва да се говори за хибридни служители и хибридни работни места.

Припомня, че след обявяването на извънредното положение на 13 март бяха предприети редица мерки. Сред тях бе и предложението на министерството на труда и социалната политика хората да работят от вкъщи, за да не се разпространява заразата.

Кризата покрай коронавирус предизвика икономически сътресения. За близо два месеца 98 000 станаха безработните у нас. Следствие на това имаше извънредно заседание на тристранно сътрудничество, на което се реши отпускане на 17 лв на ден за безработните.

От днес България е в извънредна епидемична обстановка. Решението за въвеждането на извънредна епидемична обстановка бе взето на извънредно заседание на МС.

След падането на извънредното положение вчера, фитнеси и молове могат да работят. Могат да отворят заведенията на открито. Може да отворят врати и училища, и детски градини.