Ядреният физик Георги Котев, който има над 17 години опит в АЕЦ „Козлодуй" каза, че твърденията, че търговията с електроенергия била причина за нападението над шефа на АЕЦ „Козлодуй", не отговарят на истината.

Той подчерта, че това, колко ток ще продава АЕЦ „Козлодуй" не го решава АЕЦ-ът, а се решава тук в София.

Според Котев по-вероятна причина за нападението е фактът, че преди около месец в интервю за „Еврочикаго" директорът на АЕЦ „Козлодуй" Александър Николов разкри неща, които го изобличавали в съучастие в престъпление - подмяна на ядреното гориво.
Припомняме, Котев вече няколко години обвинява държавата и АЕЦ-а в подмяна на горивото.

„Осма година в АЕЦ се използва нерегламентирано, непроверено, нетествано в Русия ядрено гориво", каза Котев и добави, че той разкрил случая още през 2007 г. и според него Александър Николов участвал активно в схемата.

Като потвърждение на своята версия Котев посочи инцидента от 26 април тази година, когато от 5 блок беше изпуснат радиоактивен газ и припомни, че тогава се навършваха 25 години от „Чернобил" и беше около месец и половина след „Фукушима".

Според Котев причината за инцидента е разхерметизирана касета с гориво. В края на май АЕЦ „Козлодуй" изготвили доклад за случая и го изпратили в Агенцията за ядрено регулиране, но в него не се посочва като причина разхерметизирано ядрено гориво, а преди месец и половина Александър Николов казал, че имало разхерметизирано ядрено гориво, поясни Георги Котев. Той подчерта, че рециклираното ядрено гориво е по-радиоактивно от произведеното от природен уран.

В интервюто за „Еврочикаго" Николов заявил, че в протокол от шведски експерт от 2008 г., изпратен на Агенцията за ядрено регулиране пишело, че имало три купчини по 30 броя касети, посочи Котев и добави, че тогавашният министър Петър Димитров изпратил подчинени от министерството да направят проверка на досиетата и те отчели, че в помещението са налични 96 броя касети.

„В средата на август - 96, а в средата на септември - 90. Изчезнали са 6 ядреногоривни касети", изтъкна Котев и продължи: „Това го твърдя от пролетта на 2010 г., подал съм сигнали, но няма реакция". Той добави, че за този случай Александър Николов твърдял, че нищо не е изчезнало и че протоколът бил сгрешен. „Той бламира протокола на шведа", коментира Котев.

Котев отбеляза, че Александър Николов е четвъртия изпълнителен директор по време на това управление. Според него Николов така управлявал централата, че със сигурност е неудобен на много хора.

Иво Инджев съобщи, че в негово присъствие на среща с Котев сегашният министър Трайчо Трайков е заявил: „Аз знам, че в България има енергийна мафия". Инджев подчерта, че „мафия" означава сливане на подземния свят с официалната власт и каза: „Смятам, че побоят е първото косвено доказателство, че в АЕЦ се правят такива неща, които стават повод за опит за сплашване на директора на най-охранявания обект".

Инджев изрази възмущение, че държавата мълчи по случая. „Но тук става въпрос за националната сигурност. Това е хвърлена ръкавица към държавата, обявяване на дуел на държавата, а държавата мълчи и според мен - мълчи гузно", заяви Инджев.
Междувременно в парламента Синята коалиция защити пребития шеф на АЕЦ "Козлодуй". Това насилие може да бъде само планирано и извършено по поръчка, заяви от парламентарната трибуна Асен Агов от ДСБ.

Сините настояват криминалистите по най-бързия случай да разрешат случая и да намерят изпълнителите и възложителя на побоя. Нападението срещу изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" не е просто поредния криминален случай, изтъкна Агов. Според сините това е нападение срещу националната сигурност на България.

В разследването трябва да се включи и ДАНС, според Агов. С намесването си в случая, агенцията щяла да гарантира личната сигурност на служителите в централата.
Сините призовават и премиера Борисов да поеме лична отговорност за разследването на това престъпление и да докладва пред НС напредъка по него.