Българският земеделски народен съюз (БЗНС) прекрати членството на неуточнен брой лица, които не са внесли членския си внос за 2023 г. Освен това въпросните лица са участници и в "организационен трус" и грубо погазване на Устава на БЗНС.

Това става ясно от прессъобщение на Съюза. Управителният съвет на БЗНС информира, че ВКС със свое решение от 27.06.2024 г. е отказал да впише противоуставно извършени промени в ръководните органи на БЗНС.

"На 02.12.2023 г. част от известни с деструктивната си дейност членове на УС проведоха своя среща в Пазарджик, която нарекоха " заседание" на УС. При липса на кворум за редовно заседание, както и при наличие на редица уставни нарушения, опитаха да извършат подмяна на легитимно избрани ръководни органи - Постоянно присъствие и Председател. Нещо повече - насрочиха, а впоследствие проведоха "извънреден конгрес на БЗНС". Внесоха в Софийски Районен Съд искане за вписване на своите промени. ВКРС на БЗНС представи пред СРС свое Становище, в което бяха посочени уставните нарушения. В резултат СРС отказа искането. На следваща съдебна инстанция /ВКС/ отказът бе потвърден. Решението на ВКС не подлежи на обжалване", посочват от БЗНС.

Отново драми в БЗНС

Отново драми в БЗНС

Висшето ръководството на партията не признава опит за смяна на председателя

В позицията става ясно още, че участниците в "заседанието" и "43-тия извънреден конгрес" са си позволили преди окончателното съдебно решение да оповестят в медии за "случилата се промяна в ръководните органи на БЗНС. Без наличие на активна легитимация и в разрез с общочовешкия морал сключваха споразумения за явявяне на избори, подвеждайки ЗНС, коалиция Синя България, земеделци, симпатизанти, граждани.

Съгласно чл.6/1/ от Устава "Член на БЗНС може да бъде всеки пълнолетен дееспособен български гражданин, който приема и изпълнява неговия Устав и Програма и спазва съюзната дисциплина". Съгласно чл.9/1/ "Членството в БЗНС се прекратява при виновно неплащане на членския внос за повече от шест месеца".

УС на БЗНС констатира неспазването на тези членове на Устава и счита, че е налице доброволно напускане на съюзните редици на лицата- участници в организационния трус. След последния опит за организационна дестабилизация БЗНС продължава по-силен и по-неуязвим, уверяват от Съюза.

БЗНС и ЗНС влизат заедно в "Синя България"

БЗНС и ЗНС влизат заедно в "Синя България"

В "името на народното добруване"