10-годишният период на мониторинга на България в областта на правосъдието беше тема на специален разговор със зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това се случи точно в навечерието на въпросния мониторинг.

ЕК обмисля отпадане на мониторинга за България

ЕК обмисля отпадане на мониторинга за България

Борисов разговаря със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс...

На срещата с г-жа Миху бяха Димитър Узунов от ВСС и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Главният прокурор Сотир Цацаров също присъства.

Миху оцени 2016 г. като "положителна за промените в правосъдието".

Тя обаче попита как ще бъдат приложени препоръките на експертния екип от петима прокурори от европейски страни, който изготви анализ на структурния модел на българската прокуратура и най-вече на нейната независимост.

Тя поиска и становище какво е необходимо да се предприеме за ускоряване на процеса на съдебната реформа

Миху съобщи, че заради предстоящото българско председателство на ЕС, Еврокомисията ще подготви по-рано мониторинговия доклад за 2018 г.

Подготовката за европредседателството ни върви по план

Подготовката за европредседателството ни върви по план

Показва доклад за изпълнението на мерките към 30 ноември

Узунов заяви, че представляваният от него ВСС иска Механизмът за сътрудничество и оценка да бъде снет.

Той се мотивира, че през изминалото десетилетие ВСС успя да постигне напредък по отношение на магистратурата и да създаде ясни критерии и стандарти по отношение на кадровата си политика.

Отбелязано бе, че през посочения период съдебната реформа често е била използвана от политиците с различна цел, най-вече популистка.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е реалистично да се мисли за излизане от Механизма за сътрудничество до края на мандата на тази Европейска комисия. Според него обаче сътрудничеството следва да продължи с един по-динамичен подход, съчетан с мисии, подобни на тази в прокуратурата.

Той постави като приоритети за продължаване на реформата в съдебната система и приемането на нов Наказателно-процесуален кодекс.

Препоръки на европрокурорите връщали съдебната реформа с крачка назад според Цацаров

Препоръки на европрокурорите връщали съдебната реформа с крачка назад според Цацаров

Обвинител №1 е частично доволен от доклада

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов пък заяви, че е необходимо да продължи поддържането на Механизма за сътрудничество. Според него доверието на обществото в правосъдната власт не е достатъчно високо.

Той смята, че това трябва да бъде направено с по-голяма конкретика и на по-разбираем език.