14 са новите потвърдени случая на заразяване с вируса на А/H1N1, по-познат като свински грип в страни от ЕС.
За това съобщиха от Европейския център за контрол на заболяванията, като уточниха, че данните са за последните 24 часа.

Седем от случаите са в Испания, 3 във Франция, 2 случая във Великобритания, и по 1 в Германия и Холандия. Към момента е съобщено за 5 вероятни случая във Франция и 4 във Великобритания.

Общият брой на заразените в Европа е 156 души, както най-много те са в Испания -88.

От центъра допълват, че извън страните от ЕС са съобщени общо 2357 случая, от които 2333 са потвърдени

Предаване на инфекцията от човек на човек е установено при 4 нови потвърдени случая от Испания. Общият брой на потвърдените случаи заразени чрез предаване на заразата от човек на човек в страни от ЕС и ЕАСТ е 22-ма.

Един от новопотвърдените случаи от Великобритания също има данни за заразяване чрез предаване на инфекцията от човек на човек и е свързан с два потвърдени по-рано случаи в училище в югозападен Лондон.

В страни извън ЕС и ЕАСТ броят на потвърдените случаи на свински грип грип нарасна на 2333 в 11 страни.
Във вчерашния доклад се съобщава за още 151 потвърдени случая в САЩ и 92 нови потвърдени случаи в Мексико, както и 2 нови смъртни случаи, с което броят на потвърдените смъртни случаи нарасна на 46. Канада съобщи 13 нови потвърдени случаи и Израел - 2.

Мексико потвърди 170 нови случая. Общият брой на заразените с грипа там е 1204. Починали от болестта са 44 души.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че здравният министър Евгений Желев ще поиска отпускането на допълнително 4 милиона лева за профилактика на новия грипен вирус.