През 2020 г. в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) са постъпили общо 1897 сигнала за допуснати нарушения от съдебните органи. Работата по всички сигнали е приключена. По 824 от тях са изготвени становища, отговорено е и на 907 допълнения по сигнали, информираха от Инспектората на ВСС.

Аналитичният доклад, изготвен от главния инспектор Теодора Точкова бе представен на 27 май 2021 г. пред пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

75 проверки за 2018 и 2019 г. отчетоха от Инспектората към ВСС за 2020 г. Инспекциите са в органите на съдебната власт и в петте апелативни районна, като се провери дейността им за 2018 г. и 2019 г.

Независимо от усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, съдебните инспектори са направили 69 комплексни планови проверки (КПП), отчитат те.

От тях по граждански дела е имало проверки в 25 съдилища, в 29 съдилища по наказателни дела и в 15 прокуратури и окръжни следствени отдели в окръжните прокуратури.

15 години се точи дело за откраднато златно синджирче, показа проверка на ИВСС

15 години се точи дело за откраднато златно синджирче, показа проверка на ИВСС

От 1 юли до 30 септември 2017 г. Инспекторатът провери 111 заявления на граждани

През годината приключи и комплексната планова проверка на Върховна касационна прокуратура, от 10 октомври 2019 г. до 08 ноември 2019 г. През 2019 г. има и две тематични проверки - първата на тема "Образуване, движение и приключване на гражданските дела, разгледани по реда на чл. 62, ал. 6, т. 12 от Закона за кредитните институции". Втората на тема "Причини за възобновяване на наказателните дела от апелативните съдилища в случаите по чл. 424, ал. 1 НПК".

През 2020 г. съдебните инспектори направиха и тематична проверка в съдилищата по граждански дела, 5 контролни проверки, както и планови проверки по личните данни в 20 районни съдилища за спазване на принципа за отчетност, установен в чл. 5, пар. 2 от Регламент (EС) 2016/ 679 и в чл. 45 ал. 4 ЗЗЛД.

Според отчета има намаляване на нередностите и пропуските. В по-голямата част от проверените съдилища делата се образуват в деня на постъпване на съдебните книжа и се разпределят незабавно на докладчик при спазване на чл. 9 ЗСВ.

Извършените през отчетния период проверки констатират много добра организация на административната дейност и на работата на различните служби в съда. Проверките са установили, че добрата организация на работата на различните служби допринася за съкращаване времето за обработка на делата, което подпомага работата на съдиите за срочното им администриране.

Лозан Панов иска да прочете доклада от проверката на ИВСС

Лозан Панов иска да прочете доклада от проверката на ИВСС

Съгласно Закона за съдебната власт проверяваното лице се уведомява за резултатите от ревизията

Отлагането на заседанията било през кратки периоди в срок до 2 - 3 седмици от постановяване на определението по чл. 140 ГПК.

Пропуските в работата на съдилищата и прокуратурите се сочат все повече като изключение, пише в доклада. По гражданските дела пропуските са несвоевременното извършване на проверката за редовност и допустимост на исковите молби, както и постановяване на определенията по чл. 140 от ГПК в срок, достигащ до три месеца от изтичане на едномесечния срок за отговор на исковата молба; подценяване, от някои съдии, на кратките срокове, свързани с движението и приключването на бързите производства, регламентирани в глава двадесет и пета от ГПК; в изолирани случаи отделни съдии, в условията на невисока натовареност, продължават да не спазват едномесечния срок за постановяване на съдебните решения (чл. 235, ал. 5 ГПК).

В съдебните производства по наказателни дела по-честите пропуски са неспазване на формата на акта, с който се насрочват делата; отлагане на дела поради неявяване на страните, като съдът не е изискал обяснения дали причините за това са уважителни или не е упражнил правомощията си да наложи съответната санкция по НПК. Все още има съдии, които не спазват сроковете за изготвяне на мотивите към постановените присъди и/или на решенията по чл. 340 НПК по делата от наказателно-административен характер.

Проверката е установила двойна номерация на досъдебните производства и липсата на извършени регулярни проверки на книгите съобразно т. 70 на раздел VІІ от Указанието за дейността на прокуратурата по надзора върху изпълнение на наказанията и други принудителни мерки.

Установени са проблеми в дейността на съда относно проверка на наложените от районния съд мерки за защита от домашното насилие. Те са описани в доклад. За някои съдилища са неприложими мерките по задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми и насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване. Причината - липсват такива програми.

Основаната причина за нарушаване на разумния срок за разглеждане на делата е неспазване на установените процесуални срокове по образуване, движение и приключване на делата.

През 2020 г. предизвикателство пред Инспектората като контролен орган беше своевременното извършване на проверките на годишните декларации за имущество и интереси на магистратите. Заради извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, срокът беше удължен.

"Независимо че сроковете за подаване на декларации за магистратите беше удължен, ние успяхме своевременно да извършим проверки на всички подадени 4414 декларации, като проверихме имуществото на общо 9824 лица, включително наличностите по банковите им сметки към 31.12.2019 г. Не са установени несъответствия между декларираните обстоятелства за имущество с получената информация от съответните публични регистри, които да не са отстранени в срок, с изключение на една декларация, по която несъответствието надвишаващо 20 000 лева не беше отстранено в законовия срок и докладът е изпратен на компетентните органи за извършване на проверка на имущественото състояние на лицето", информират от Инспектората на ВСС.

През 2020 г. има минимално покачване на броя на постъпващите сигнали, съдържащи данни за нарушения по чл. 175к, ал. 1 - 4 ЗСВ за интегритета на магистрати, пишат от ИВСС.

Лозан Панов обжалба отказа на Инспектората на ВСС за проверките срещу него

Лозан Панов обжалба отказа на Инспектората на ВСС за проверките срещу него

ИВСС отказа на шефа на ВКС да му предостави цялата документация за проверките

През 2019 г. тези сигнали бяха едва 46, докато през отчетния период са 50.

През отчетния период ИВСС не е правил предложения за образуване на дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания. Проверките не са установили сериозни нарушения на служебните задължения на магистратите. При проверките извършвани по сигнали, ИВСС преосмисли преценката си за разумния срок за разглеждане и приключване на делата, съобразявайки се както със законовата регламентация, така и с Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети от СК на ВСС.

Докладът за дейността на Инспектората към ВСС е достъпен на интернет страницата на институцията - http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16 .