Съд в Ню Йорк издаде ефективна присъда от 21 месеца на българина Радостин Паралингов, който откраднал 1.8 милиона долара чрез измама с банкомати, съобщи БиТиВи.

Престъпленията били извършени чрез инсталирането на устройства за теглене на пари от банкови сметки.

От злоупотребите на сънародника ни са пострадали най-малко 1400 клиенти на различни финансови институции. От Прокуратурата подчертаха, че щетите могат да се окажат още по-големи, тъй като все още не е установен с точност размерът на откраднатата сума.

През септември 2010 г. вестник "Ню Йорк пост" съобщи, че Радостин и брат му - Юлиан, са заподозрени за източването на над 1 млн. долара от банкомати в САЩ. Те са поставяли скимиращи устройства и скрити камери в банкоматите на две банки - Чейс и Ситибанк.

Според данните на прокуратурата двамата използвали данните и клонирали банкови карти, с които теглили пари. Също така разбивали ПИН-кодовете на оригинални карти.

От справка в сайта на ФБР от 2010 г. става ясно, че 19-годишният тогава Радостин е от Пловдив. Арестуван е на летище McFarren в Невада, след като е пристигнал с полет от Лас Вегас. Той е бил разследван за редица злоупотреби, свързани с тегленето на сметки на банкови клиенти, както и кражба на самоличност.

За всичките престъпления американското правосъдие предвижда 30 години затвор.