Спецсъдът даде ход на делото срещу Николай и Евгения Баневи, както и срещу майката на бизнесмена Мария Банева.

Делото започна с разпит на свидетелите Милена Шопова, оперативен счетоводител, Венцислав Генов, работи като автопатрул, Анна Главинова, безработна, Виолета Божкова, административен секретар.

Защитата на Баневи поиска от съда Николай Банев да даде интервю на журналистите. Също така адвокатите на фамилията настояха преди разпит на свидетелите да пристигнат справки от НАП.

Тръгва делото срещу Баневи

Тръгва делото срещу Баневи

Това решиха от Специализирания наказателен съд на разпоредително заседание през септември

Иначе според адвокат Татяна Дончева разпитът на свидетелите щял да е наизуст. Според обвинението справките били налични. Дончева обаче посочи, че справките на приходната администрация не са налични.

Оказа се, че исканите данни от Баневи са 27 чувала. Прокуратурата се съгласи да позволи подсъдимите да си копират данните, които смятат, че ги оневиняват. В момента тези доказателства били в Националната следствена служба.

Адвокатите поискаха тези чували да бъдат присъединени към настоящото дело. Татяна Дончева обвини държавното обвинение, че лишава клиентите й от право на защита. Прокуратурата я изнерви с непрестанните забележки и адвокатката призова съда да наложи на обвинителката Мария Дойчева да подходи уважително, защото не била детска учителка да наставлява защитниците. Съдът излезе в почивка, за да вземе решение по исканията.

Николай Банев се оплака от "флората и фауната" в ареста

Николай Банев се оплака от "флората и фауната" в ареста

Роднини на арестанти готвят протести заради нечовешките условия

Съдът след почивката счете, че искането на прокуратурата за справките от НАП преди разпит на свидетелите, е основателно. Съдът обаче не разреши на Николай Банев да даде интервю на медиите. Следващото заседание ще продължи след постъпване на исканите от НАП справки.

Припомняме, че 26 октомври миналата година Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница въз основа на европейска заповед за арест, издадена от българските власти.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че има двама привлечени за източване на приватизираното дружество "Полимери".

Евгения Банева не разбирала обвинителния акт
Обновена

Евгения Банева не разбирала обвинителния акт

Спецсъдът отхвърли искането на арестувания Николай Банев за по-лека мярка