Служители на ГДБОП и колегите им от Шумен при НСП установиха, че 30-годишен жител на Шумен е автор на телефонната заплаха към БТА, отправена в петък преди обед, информират от пресцентъра на МВР.

Й. И. се представил като член на организацията "Мюсюлмански братя" и заплаши сградата с бомба.
Полицейското разследване установи, че за последните четири месеца той е набирал телефонните номера на общо пет обекта от цялата страна за да "предупреждава" за поставени взривни устройства.

30-годишният използвал няколко фонокарти, като сменял и местата,  откъдето звънял на поредния обект, но избирал основно апарати на Булфон в центъра на областния град.
Първата заплаха отправил към  в. "Шуменска заря" на 2 август т. г. като се представил за член на ислямска екстремистка организация и заявил, че в сградата на редакцията има поставено взривно устройство.

Следващото обаждане е на 11 септември т.г. Тогава от "името на Ал Кайда" на български език той отправил заплаха за поставени взривове на територията на цялото летище-София, както и за атентатори-самоубиййци, които предстои да се качат за различни полети от аерогарата същия ден.

Отправил и искания за "автономия на турците и мюсюлманите в Разград Търговище, Кърджали и Хасково", като използвал старата си фонокарта от времето на заплахата към вестника.
На 28 октомври, събота, Й. И отправил поредна заплаха към ж.п. гара - Пловдив, като отново заявил, че е член на ислямистка организация, а поставената бомба ще нанесе големи щети и ще вземе много жертви. Този път исканията били да се изтеглят войските от Ирак.

На 13 ноември, на завален български  с турски акцент той се обадил два пъти в Информационния център на АЕЦ Козлодуй и заявил, че ще взриви централата. Обажданията съвпадат с посещението на американска делегация, водена от посланика на САЩ в страната ни Джон Байърли.

Й. И. Е задържан още в петък, часове след последната заплаха към сградата на БТА в столицата. Първоначално му е наложено 24-часово задържане, удължено с прокурорска мярка на 72 часа.

Извършени са необходимите експертизи и процесуално-следствени действия, като са събрани доказателства за престъпната му дейност. По случая е образувано дознание.