4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на 31-годишния Живко Георгиев.

Присъдата е заради грабеж на повече от 20 метра кабел, извършен при условията на опасен рецидив, съобщават от ВОС.

На 24 февруари мъжът направил опит да открадне отнеме два вида кабели на обща стойност 46,30 лв.

Мъжът проникнал в избата на Тихомир Илиев, задигнал кабелите и ги отнесъл в съседна маза, за да ги приготви за изнасяне.
Точно в този момент собственикът им, заедно с брат си слезли в избата, за да я укрепят срещу крадци и я заварили разбита и ограбена.

Братята веднага разбрали, че в съседното мазе се крие някой и след като разкрили крадеца, той стрелял срещу тях с газов пистолет.

В последвалата схватка грабителят не само стрелял, но и успял да нанесе много травми по тялото на Тихомир.

Въпреки яростната съпротива Живко бил задържан от братята на местопроизшествието.

От 2004 година насам той е осъждан два пъти от Варненския районен съд за кражби, като изпитателния срок на последната му условна присъда все още не е изтекъл.

При условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината, фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, Георгиев се е отказал от гледане на делото по общия ред, а съдът му присъди наказание под минимума, предвиден от закона, който за грабеж при условията на опасен рецидив е 5 години лишаване от свобода.