Организирана група за източване на банкови карти, в която участват четирима българи, е била разбита в събота, съобщават от пресцентъра на МВР.

Както съобщихме още вчера престъпниците са разкрити след продължителна съвместна работа между български и гръцки полицаи.

Българите на възраст между 21 и 43 години са задържани в Серес. Събраните до момента данни сочат, че 43-годишният П.И. е организатор на престъпната дейност, осъществявана на територията на Гърция.

Установено е, че част от групата пътувала почти всяка седмица до южната ни съседка. Според разпределението на "дейностите" в екипа, двама сутрин залагали скимиращи устройства по банкомати в различни населени места, други двама ги "охранявали" и наблюдавали за сигурността на операцията.

В същия състав вечер изпълнителите демонтирали заложеното записващо устройство на банкомата и се връщали в Благоевград.

Оказало се, че в групата бил ангажиран и още един български гражданин - 34-годишен благоевградчанин, който работел от място и не е напускал областния град. Той е задържан от полицията в Благоевград.

Схемата на следващия етап била: организаторът и един от помощниците тръгват за ГКПП-Кулата с кола, като вторият е и преносител на картите - копия и минава границата пеш.

Четиримата се събират на предварително уговорена среща в избраното за удара населено място. Служителите на "Криминална полиция"-Благоевград подали информация на гръцките си колеги веднага след като на 10 юли групата преминала границата.

Така гръцките полицейски служители започнали проследяването на четиримата българи и ги заловили пред банкомат в курортния комплекс "Сани".

Благоевградски полицаи уточняват, че четиримата задържани в Серес са известни с различни криминални прояви като притежаване на наркотици (хероин), заради което двама от тях са съдени и са излежали присъди - П.И. у нас - за организиране на нарколаборатория, друг - в Унгария, останалите двама са били уличени в трафик на хора, крадени коли и др.

Домовете на задържаните са претърсени, намерена е компютърна техника за софтуерна обработка на данните, бели пластики, ПИН кодове и други принадлежности.

Днес предстои задържаните да дадат показания пред съдия. Те са уличени във фалшифициране, опит за измама с използване на компютър, професионално и продължавано престъпление, узаконяване на доходи от незаконна дейност и участие в организирана престъпна група, нарушаване на защитата на личните данни. Срещу тях са образувани досъдебни производства.

На днешната среща в Гърция директорът на областната дирекция на полицията в гр. Серес изрази искрената си благодарност към служителите на ОД на МВР-Благоевград.

Ген. Николаос Ризос подчерта, че благодарение на навременно подадената от българска страна информация и осъщественото добро взаимодействие е постигнат успешен финал на операцията и е гарантирана сигурността на сметките на милиони хора.