На всеки пет тона уловена риба в Черно море - четири са незаконни. Това каза еврокомисар Кармену Вела по време на пресконференция след подписването на Софийската декларация за устойчиво развитие на Черноморския регион. В конференцията на високо равнище участват 14 държави.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов коментира, че от шест държави с излаз на Черно море, две са отказали да подпишат документа - Русия и Украйна.

Комисар Вела заяви, че конференцията е важна от гледна точка на съвместния диалог за бъдещето на Черно море, защото освен, че споделяме ресурсите, които се съдържат в това море, трябва да споделяме и отговорностите, свързани с него.

"Трябва да имаме колективни действия. Това не е лесна задача", заяви Вела.

По думите му Софийската декларация има много ясни цели и когато те бъдат изпълнени - околната среда, биологичното състояние на запасите, ще бъдат управлявани устойчиво.

Той бе категоричен, че ползите от подписването на подобен документ ще са най-вече за рибарите, чиито поминък зависи от ресурсите. Като важен приоритет еврокомисарят отчете мерките за преодоляване на проблема с незаконния, недеклариран улов.

Снимка 360752

Източник: БГНЕС

"Четири от всеки пет риби, уловени в Черно море са незаконен улов", коментира Вела и добави, че това прави на всеки пет тона улов - четири незаконни.

Той отбеляза значението на научните данни, които да се споделят, анализират и използват за устойчиво управление на нашите запаси. По думите му подписаната декларация е един план за действие. "Времето за говорене приключи сега трябва да започнем да предприемаме действия", настоя Вела.

Управлението на запасите, екосистемите, засилването на научните изследвания са важна част и от проекта Black Sea for Fish заяви от своя страна министър Порожанов. Той изтъкна, че е важно управлението на ресурсите по научно обоснован и екологичен начин. Защото ресурсите са възобновяеми, но трябва да бъдат опазвани.

Над 62 000 души са ангажирани пряко или косвено с този процес в аквакултурните ферми за риболов и преработка на риба. 8 700 - са въпросните ферми.

"Запазването на този бизнес е изключително важно", коментира още земеделският министър.

Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието и храните допълни, че дребномащабния риболов в България е над 90%.