5 години и 6 месеца затвор и без шофьорска книжка за 8 години и половина - това е присъдата, която издаде Варненския окръжен съд за 28-годишният Бейтула Исмаил.

Присъдата е заради причиняване на смърт на пътя, а инцидентът е знаков. Бейтула Исмаил избута буквално с голфа си служебната кола "Шевролет спарк", управлявана от жертвата Никола Т.

Инцидентът стана на автомагистрала "Хемус" в посока Варна около 22,30 часа на 28 август 2016 г.

Случаят стана знаков, тъй като Окръжният съд във Варна задържа с мярка за неотклонение Бейтула Исмаил едва след като премиерът Борисов коментира случая и се срещна с близките на загиналия. Интересът тръгва от пост на сестрата на жертвата в социалните мрежи със снимка на брат си като малък, който се е снимал с Борисов по времето, когато той беше главен секретар. Снимката беше придружена от коментар: "Г-н Борисов, вече даже не ги и хващате."

Протест във Варна заради убийство на пътя

Протест във Варна заради убийство на пътя

Искат изцяло нов закон за движение по пътищата

Колата на Бейтула Исмаил "Фолскваген голф" била конструктивно изменена с цел увеличаване мощността на двигателя и поддържане на по-висока скорост от заложената от производителя. Бейтула пътувал в лявата скоростна лента и предприел изпреварване на колоната от автомобили. Присветвал с фарове, за да му дадат предимство, като управлявал със скорост 215 км в час при разрешена в този участък скорост от 80 км в час и пътен знак.

Така с бясна скорост Бейтула застигнал колата на пострадалия Никола. Високата скорост не му позволила да владее автомобила си и започнал да навлиза в дясната лента. Опитал да намали скоростта и успял да достигне до 145 км в час. Ударил с предната дясна част шевролета на Никола и продължил движението си напред и вдясно.
От удара успял да изблъска колата на Никола към десния банкет на пътя. Шевролетът разкъсал металната мантинела, преминал в десния ръкав на бул. "Атанас Москов", преобърнал се и паднал по таван на пътното платно.

Повиканият на място от свидетели на тежкото пътно-транспортно екип на спешната помощ констатирал смъртта на Никола. Назначената съдебномедицинска експертиза установила, че смъртта е настъпила от тежка комбинирана травма на гръден кош, корем, глава.

Не са установени наличие на алкохол или наркотици в кръвта на подсъдимия и жертвата.

Бейтула вече е осъждан за причиняване на смърт по непредпазливост в друго ПТП, но вече е реабилитиран. Справка по делото показва, че са му налагани многократно наказания за нарушаване на правилата за движение, свързани със скоростта.

Присъдата на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Варна.