От кандидатите за работа в Националната служба за охрана 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това заяви за БТА началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили - да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания, изтъкна той. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия.

Тонев отбеляза, че никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация.

Той посочи, че е голям проблемът с мотивацията на младите момчета и момичета, както и с подготовката им. "Около 50% от кандидатите отпадат още на медицинските прегледи, което е голям проблем, защото, освен че искаме да бъдат подготвени физически, те трябва да бъдат и здрави", обясни шефът на НСО.

Кандидатите били все по-малко.

Последните години бяхме с почти най-ниските заплати от сектор "Сигурност", но с промените на закона ни от 50-ото Народно събрание заплатите ще бъдат като в армията и МВР, отбеляза Тонев.

Според него младите хора не са научени да служат на България. Обучаваме служителите на НСО дори с риск за живота да защитят охраняваните лица, изтъкна Тонев.

Бивш шеф на НСО: Често заплахите срещу политици са изфабрикувани

Бивш шеф на НСО: Често заплахите срещу политици са изфабрикувани

Според Красимир Станчев вероятно е имало заплаха за живота на Борисов

По негови думи най-съществената промяна през последните години е приемането на закона за Национална служба за охрана, който регламентира дейността на НСО. Още 1879 г. се дава легитимност на охраната на ръководителите на държавата, посочи той. Законът, приет 2015 г., бил продължение на тази традиция.

"Няма как лицата, които вземат решения за съдбините на България, да не се охраняват. Това показва, че нашата Служба е незаменим фактор в средата за сигурност, защото всяко едно посегателство срещу тези лица би довело до сериозни кризи в нашата страна", изтъкна Тонев.

По негови думи пандемията от COVID-19 се е отразила тежко върху Службата и се е наложило да бъдат направени промени в начина на работа.

Войната в Украйна също била фактор, който няма как да бъде заобиколен.

Двама служители на НСО пострадаха при тренировъчни стрелби
Обновена

Двама служители на НСО пострадаха при тренировъчни стрелби

НСО уверяват, че мерките за безопасност са спазени

Запитан как ще реагират служителите на НСО при опит за покушение, Тонев отвърна, че това е въпрос на мотивация и много сериозна подготовка. "При нас служителите имат постоянно обучение. Подготвени сме. Подготвяме се за нещо, което може никога да не се случи", отбеляза той.

НСО е в непрекъснат обмен със службите, при които това се е случило. "Анализираме всяко едно действие, взимаме си поуки. Ние работим по стандартни оперативни процедури. Всички тези неща, които сме забелязали по време на атентатите, се анализират и изследват. Променяме тактически схеми, така че да бъдем в крак с новостите и предизвикателствата, които излизат", коментира началникът на НСО.

Той увери, че НСО е в отлично взаимодействие със службите за сигурност в България и извън нея.