Димитър Йотов - бащата на детето, застреляло 8-годишното си другарче, е осъден на 6 г. затвор. Решението е на Районния съд в Мездра, пише "24 часа".

Той ще трябва да изтърпи наказанието при първоначален общ режим. Мъжът бе обвинен в неправилно съхранение на оръжие, след което е настъпила смъртта на 8-годишно момче, внук на бившият прокурор и депутат Тома Томов.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 8 януари т. г. в Мездра в дома си е държал четири пушки и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона за контрол на общоопасните средства и правилника за съхраняването им. Това е улеснило 8-годишният му син да се добере до една от пушките и да произведе изстрел срещу връстника си като го убива неволно на място.

Убитото дете е внук на бившия депутат от "Коалиция за България" Тома Томов.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Той се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съдът да намали наложеното наказание с една трета.

Първоначалното наказание, определено от съда за това престъпление е 9 години лишаване от свобода, което след редукцията определя наложеното наказание за Йотов да е 6 години затвор. Подсъдимият ще трябва да заплати общо 400 000 лева на родителите на починалото дете.

Припомняме, на 8 януари 2021 г. намериха 8-годишно дете мъртво на улица в Мездра.

На следващия ден бе задържан бащата на приятеля на загиналото момченце.

Дядото Тома Томов, който бе депутат, запита публично къде е целият арсенал на съседското семейство. Според него след убийството на детето е имало опит да се прикрият следи.

Момченцето в Мездра загинало от оръжие, притежавано законно.

От ДАЗД помагат с психологическа подкрепа на приятелите и съучениците на загиналото 8-годишно дете в Мездра.

На 13 януари 70 души щурмуваха къщата в Мездра, в която почина детето.