Окръжният съд във Варна прати за 7 години в затвора 14-годишния ученик в 8-ми клас Денис Живков за убийството на бездомника Красимир Куртев в края на януари миналата година.

В случаи като този законът предвижда наказание от 3 до 10 години затвор. Постановената присъда на Варненския окръжен съд за Денис е над средния размер.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Припомняме, според държавното обвинение убийството е извършено в съучастие с 13-годишното малолетно момче, което обаче не носи наказателна отговорност.

Според разследващите на в началото на януари децата влезли в конфликт с бездомника пред пункт за вторични суровини, а ден по- късно му нанесли побой. Няколко дни по-късно тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. "Вл. Варненчик" и продължили с насилието.

Съдебно-медицинска експертиза е установила, че смъртта на бездомния мъж е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма.

"Красимир добре разбирал какво се случва с него. Тежка черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна травма е причината за смъртта на 53-годишния бездомник, по тялото на което съдебните медици установили 6 счупени ребра и счупена гръдна кост. След като човек прочете заключението на съдебномедицинската експертиза, забравя, че всичко това е извършено от непълнолетен и малолетен заради жестокостта, с която двете деца са убивали", каза вчера представителят на Окръжната прокуратура във Варна.

Задържаха 14-годишен за убийството на клошар

Задържаха 14-годишен за убийството на клошар

Две деца снимали докато другите две биели бездомника

Тялото на клошара беше открито в средата на януари 2018 година.

На 22 януари 14-годишното момче вече се беше сдобила с обвинение за убийството на 53-годишния бездомник Красимир Куртев, извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин.

Иначе 14-годишният Денис бил добро дете, както твърдят родителите му. 
Той няма други провинения.

На 24 януари 2018 г. Окръжният съд във Варна реши момчето да остане за постоянно в ареста

След обжалване решението на магистратите от окръжния съд беше потвърдени от колегите им от Апелативния съд.

Постоянен арест за 14-годишното момче, обвинено в убийството на бездомник

Постоянен арест за 14-годишното момче, обвинено в убийството на бездомник

Според обвинението убийството е извършено в съучастие с 13-годишния