Осем месеца затвор при общ режим е присъдата за 44-годишния Русем С., след като е шофирал с 7.56 промила алкохол в кръвта.

Престъплението е по чл. 343б ал. 1 от Наказателния кодекс, пише в обвинителния акт на Районната прокуратура в Полвдив. Делото се е гледало по бързото съдебно производство, а шофьорът е признал вината си и е изразил разкаяние.

Освен осемте месеца, които Румен С. ще прекара в затвора, шофьорската му книжка ще бъде отнета за срок от три години.

Полицаите са заловили Румен С. да шофира лек автомобил „Пежо 306” на 13 февруари 2016 г., около 18 часа, в посока Карлово.

До разклона за с. Войнягово в непосредствена близост две коли се разминали и отбили вдясно. Лекият автомобил „Пежо 306“, с пловдивска регистрация, спрял в банкета, а втората кола „Фолксваген пасат” - встрани на пътя.
Вторият шофьор отишъл при Румен и видял, че той е неадекватно състояние и силно лъхал на алкохол. Затова и повикал полицаи с подаден сигнал на тел. 112.

Пристигналите за проверка полицаи също установили, че Румен С. е в крайно неадекватно състояние, а при проба с  дрегер издишаният въздух в уреда е отчел 7,56 промила алкохол. Румен С.  отказал да даде кръвна проба.

Пред полицаите той заявил, че употребява алкохол от предишния ден, като е пил същия ден и изразил и съжаление. Признал също, че той е шофирал автомобила си.

След това е отведен в сградата на полицията в гр. Хисар, където на основание Закона за МВР е бил задържан за 24 часа. 

В съдебната зала Румен С. изразил съжаление за постъпката си, признал се е за виновен, не е давал обяснения и не е споделил колко алкохол е изпил. 

Съдебният акт не е окончателен и подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.