85 души са осъдени в България за трафик на хора през 2007 г.

Това съобщи главният прокурор Борис Велчев по време на видео конференция с Вашингтон с участието на посланика на САЩ в София н.пр. Нанси Макълдауни и Марк Лейгън, директор на Отдела за борба с трафика на хора в Държавния департамент в американската столица, както и на депутати и представители на неправителствени организации.

Посланик Макълдауни заяви, че трябва да се наблегне на три направления за успешна борба с трафика на хора, и особено на жени с цел сексуална експлоатация, и на деца - образование на населението, помощ на жертвите и ефективност на правораздавателната система.

Марк Лейгън посочи, че 95% от жертвите са насилвани, за да проституират. Той изрази задоволство от решението на България да не се легализира проституцията.

Според коментара на Борис Велчев, изразът "легализиране на проституцията" е една голяма подмяна на проблема.

"Когато в България се говори за легализация на проституцията, всъщност имаме предвид легализация на дейности, съпътстващи проституцията, имам предвид сводничеството, съдържателството на публични домове, ако трябва да обобщя, искаме да легализираме експлоатацията на човешки същества. Аз съм против", бе категоричен главният поркурор.