Върховният касационен съд проведе заседание по делото срещу Кристиан Николов, който причини катастрофата, погубила журналистът Милен Цветков.

Прокуратурата поиска формата на вина да се промени от причиняване на смърт по непредпазливост в "евентуален умисъл". В същото време обаче поиска да се запази размерът на наказанието, което е 9 години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години.

Защитата на подсъдимия поиска делото да се върне на втора инстанция заради процесуални нарушения, свързани с определянето на експертите, изготвяли експертизи и с начина на събиране на доказателства.

Съдебният състав ще се произнесе в едномесечен срок.

"Снизходителност при определяне на наказанието." За това помоли обвиняемият Кристиан Николов пред съда.

Припомняме, Кристиан Николов блъсна автомобила на журналиста Милен Цветков на червен светофар в София навръх Великден през 2020 г. Установено бе, че обвиняемият е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Това обаче не попречи още през септември 2021 г. съдът да определи по-лека мярка за неотклонение на подсъдимия, като и до този момент той е под домашен арест.

Първоначално прокуратурата поиска присъда от 15 години срещу Николов. След проточилото се над две години дело, на първа инстанция Николов бе осъден на 9 години затвор.

На 7 декември 2022 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдата на Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години, постановена от Софийския градски съд.

Делото за смъртта на Милен Цветков: Обвиняемият с COVID-19
Обновена

Делото за смъртта на Милен Цветков: Обвиняемият с COVID-19

Следващото заседанието ще се проведе 21 юни от 09.00 ч.