Пред Съдебната палата в София около 120 адвокати изразиха своя протест срещу легитимността на процедурата за избор на нов главен прокурор, в която единственият кандидат е Борислав Сарафов. Това е първият подобен протест на адвокати в България, насочен към необходимостта от съдебна реформа и гарантиране на независимостта на съдебната власт, като се провежда не само в София. Миналата седмица адвокатските колегии в страната се обединиха в безпрецедентна позиция, в която призовават ВСС да се откаже от процедурите за избор.

На протеста имаше и плакати против номинацията на Борислав Сарафов: "Боби Еврото: Не исках да ставам главен прокурор, ама имах желание".

Председателят на Софийската адвокатска колегия, Стефан Марчев, направи изявление от името на адвокатите: "Искаме да заявим на всички, които заемат длъжности в държавните институции, че властта трябва да се упражнява в рамките на мандата и отговорно, за да няма съмнения, че решенията се вземат извън органите, отговорни за тях. Това компрометира общественото доверие, а формалната законосъобразност не носи усещане за справедливост, което всички очакваме."

Марчев подчерта, като призова Висшия съдебен съвет да спре процедурата както за избор на главен прокурор, така и за председател на Върховния съд. Според протестиращите, макар процедурите да са формално легитимни, липсата на обществено доверие в органа компрометира всякакви решения, които той взема. Те настояват и Народното събрание да изпълни своя конституционен ангажимент и да избере нови свои представители във ВСС, чиито мандати са изтекли преди повече от две години.

Велислав Величков, представител на инициативата "Правосъдие за всеки", добави: "Събрали сме се срещу порочната процедура за избора на главен прокурор и срещу политическите зависимости във ВСС. 27 адвокатски колегии обявиха обща декларация, призоваваща за прекратяване на процедурата и оттегляне на единствения кандидат Борислав Сарафов, за да се предотврати избор, който ще постави съдебната власт в тотална зависимост от политическите интереси."

Протестът на адвокатите е насрочен да продължи и в следващия месец. На 22 ноември адвокатите ще отправят призив към новоизбрания парламент да избере свои представители във ВСС и да предприеме действия за възстановяване на независимостта на съдебната власт.