Адвокати изразиха недоволството си заради упражняване на репресии срещу тях при извършване на защитна дейност на техни колеги. Това обявиха на пресконференция тримата адвокати Владислав Янев, Владимир Шейтанов, Светлозар Николов, подложени на дисциплинарни производства.

Те настояват за независимост в работата на адвоката, който защитава правата на адвоката.

Според адвокат Владислав Янев с действащият закон за адвокатурата се предвиждат репресии срещу свободните българки адвокати. Той определи закона още като противоконституционен.

Янев подчерта, че съдебната власт се намира в корупционна криза. Той даде за пример колегата си Светлозар Николов, на който са били отнети адвокатските права за това, че при защита на кредитополучател по дело срещу банка, си е позволил да каже истината.

Защо се запушват устите на българските адвокати чрез репресии, запита адвокат Янев.

От своя страна адвокат Владимир Шейтанов заяви, че дисциплинарната дейност все повече се изражда от форма на контрол в механизъм за налагане на послушание и чужда воля.

Той посочва, че в доклад на Висшия дисциплинарен съд няма основната причина за увеличаването на дисциплинарни производства срещу българските адвокати. По думите на Шейтанов около 400 са дисциплинарните дела на година срещу адвокати.

Дисциплинарните злоупотреби са най-смущаващото нарушение, те имат за цел да дисциплинират адвокатите и да ги направят атрибут за системата, подчерта адвокатът.

Той е категоричен, че има много остра нужда от защита на правата на защитниците в България.

И тримата адвокати обясниха, че са станали жертва на репресии, защото са се опитали да защитят свой колега при упражняването на адвокатската му дейност.