Акция срещу битовата престъпност тече в харманлийското село Браница.

На място са главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Причината за полицейската операция е поредното нападение над пенсионер. В неделя сутринта 78-годишният мъж бил пребит и ограбен в дома си от крадец, който отмъкнал над 200 лв. от пенсията му.

Часове по-късно било установено, че нападателят е местен овчар.

Пострадалият пенсионер е настанен в болницата в Харманли.

Погнаха битовите престъпници в Ботевград

Погнаха битовите престъпници в Ботевград

При акцията са задържани 10 души

Един от приоритетите независимо от извънредното положение, независимо от пандемията, е борбата с битовата пръстъпност и това, че е недопустимо, какъвто е случаят в село Браница, възрастни хора да бъдат връзвани, пребивани и да им бъде вземана пенсията, категоричен бе Гешев.

Той се срещна и с жители на село Браница, които споделиха, че това не е първото престъпление на хора от въпросната фамилията. Братът на нападателя на възрастният човек е в затвора заради убийство на жена. По време на срещата главният прокурор сподели пред жителите на селото, че прокуратурата и МВР са взели сериозни мерки да не се повтарят подобни деяния.

Обвинител номер едно се срещна и с кмета на съседното село - Българин - Митко Тонев, който поиска на главния път да бъде поставено видеонаблюдение.

Припомняме, през февруари главният прокурор Иван Гешев обяви война на битовата престъпност.

В тази връзка над 400 души бяха проверени при акция срещу битовата престъпност в община Раковски. Село Стожер също бе блокирано от полиция.

На 6 февруари стана ясно, че 60 души са арестувани в село Розино. 11 задържани имаше и при спецакция в Белослав и село Синдел.

Акции срещу битовата престъпност имаше в Бургас и Омуртаг.

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт