Нова вълна на телефонни измами заля Бургаския регион. Само за седмица ал-измамниците излъгаха пет пенсионери за обща сума от 15 539 лв. и 210 гр. златни накити.

Измамите са били осъществени по класическата схмеа "оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници".

Нова вълна от телефонни измамници залива страната

Нова вълна от телефонни измамници залива страната

"Не хвърляйте пари през терасите си на непознати!" , допълват от полицията

Две измами са предотвратени благодарение на адекватната намеса на банкови служители от Карнобат и Несебър, при които жертвите отишли, за да изтеглят спестяванията си. Първия случай, който е осуетен, е бил за сума на стойност от 17 000 лв., а вторият - за над 50 000 лв.

И в двата случая жертвите съзнателното искали да изтеглят спестяванията си, убедени от непознатия телефонен глас, че чрез даването на парите ще подпомогнат полицаите при задържането на престъпниците. Според служителите на банката, в която 69-годишеният пенсионер отишъл да изтегли парите си, той много трудно повярвал, че всъщност убедителния телефонен глас иска да го измами и че добрите му намерения нямало да се увенчаят с положителен край.

От МВР - Бургас приканват възрастните хора да се обаждат първо на близките си или на телефон 112, за да може да се сигурни в това къде ще отидат парите им.

В началото на седмицата служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов сподели, че МВР ще създаде ново звено, което ще се бори с телефонните измами. Той допълни, че най-много телефонни измамници има в община Червен бряг, Област Плевен, както и по Черноморието.

През последните месеци в Бургас се води активна превантивна кампания за предпазване на населението от телефонни измами. Разпространяват се и превантивни листовки с най-честите случаи на телефонни измами. Припомняме, че органите на реда разчитат на гражданите да съдействат, но не като дават пари, а като сигнализират за съмненията си.

Баба се усети и заложи капан на ало-измамници

Баба се усети и заложи капан на ало-измамници

Задържаните прилагали схемата редовно

От МВР припомнят най-често срещаните схеми за телефонни измами и приканват всички, които имат съмнение за подобен вид схема или смятат, че може да станат жертва на измамниците, да подадат сигнал в МВР.

  • Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари;
  • Болен от актуална болест близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина;
  • Настъпила трудова злополука, възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари;
  • Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности;
  • За отпускане на допълнителни пари към пенсията или друг тип социално подпомагане измамниците казват, че е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на "Социални грижи" или "Пенсионното" за да може възрастния човек да попадне в графа "крайно нуждаещ се";
  • Освобождаване на задържана колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети;
  • Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на електроуреди и др. от голям търговски обект;
  • Оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати.