Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе в съда иск за отнемане на 9,3 млн. лв. от кмета на Септември Марин Рачев.

Причината е, че при извършена проверка е било установено значително несъответствие в имуществото му.

Цената на предявения иск е общо 9 312 465,24 лева, като в него са включени голям брой недвижими имоти и парични средства.

Съдът запорира сметки и имоти на кмета на Септември

Съдът запорира сметки и имоти на кмета на Септември

По иск на КПКОНПИ за незаконно имущество за над 9 млн. лева

Производството в КПКОНПИ е образувано заради уведомление от Специализирана прокуратура за извършени длъжностни престъпления и във връзка с получено уведомление от Окръжна прокуратура-Пазарджик за данъчни престъпления.

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

В началото на септември стана ясно, че съдът е запорирал сметки и имоти на Рачев за над 9 млн. лева.

5 години затвор за кмета на Септември иска прокуратурата

5 години затвор за кмета на Септември иска прокуратурата

Както и конфискация на имуществото му