Съдът на втора инстанция върна в ареста сърбина Жарко Момчилович.

Момчилович и съпругата му не присъстваха на днешното съдебно заседание. Той беше представляван от двама защитници, след като от 7 април е в неизвестност и се издирва.

Припомняме, вчера стана ясно, че сърбинът е избягал, докато е трябвало да бъде под домашен арест. Момчилович беше задържан у нас през януари по искане на САЩ - сочен е като участник в международен наркотрафик и е търсен заради дело в Районния федерален съд на Ню Йорк по обвинения за внос на хероин в САЩ.

Софийският апелативен съд прие доводите на прокуратурата, че с налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" ще бъдат постигнати целите на екстрадиционното производство.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че е започнато разследване за престъпление във връзка с медицинската експертиза на Жарко Момчилович.

Разследват фалшива ли е медицинската експертиза на Жарко Момчилович

Разследват фалшива ли е медицинската експертиза на Жарко Момчилович

Сърбинът избяга, докато е трябвало да бъде под домашен арест

На днешното заседание експертизата беше обсъдена - изготвена само по документи, без личен преглед на Момчилович. Именно въз основа на нея съдът на първа инстанция пусна обвиняемия под домашен арест.

Въпреки че прокуратурата започна разследване за документно престъпление, Софийският апелативен съд прие експертизата.

Според второинстационния съд преценката на СГС е неправилна заради възможността той да избяга.

Според медицинските лица е нямало пречка Момчилович да бъде пуснат под домашен арест с електронна гривна - само при ЯМР тя може да бъде свалена.

Пред магистрати лекарите, изготвили експертизата, обясниха, че Момчилович страда от аневризма на възходящата част на аортата. Те определиха състоянието му като опасно и жовотозастрашаващо и несъвместимо с престоя му в затвора, тъй като според защитата му в ареста той няма да получи адекватно лечение.

Заловен у нас член на Земунския клан избяга, докато чака екстрадиция в САЩ

Заловен у нас член на Земунския клан избяга, докато чака екстрадиция в САЩ

Бил под домашен арест...