Поредната тревожна статистика за българския народ е на лице. След като в началото на месец август бяха представени данни, според които 55% от трудоспособното население в страната изобщо не спортува, сега 72% от българите признават, че изпитват умора на работното място.

Проучване, направено в рамките на проекта на спортното министерство „Никога не е късно за ново начало", показва, че 68% от хората са подложени на стрес, 57% от работещите българи извършват физическа дейност на работното място, 39% работят предимно седнали, а едва 4% - прави.

Според министър Свилен Нейков тревожните данни могат да бъдат подобрени чрез подобряване физическата активност на хората. „Спортът е това чудо, което може да разтовари личността и да я направи по-трудоспособна на другия ден", заяви той по време на пресконференция в спортното ведомство.

Той е категоричен, че не можем да бъдем трудоспособни, ако не се занимаваме със спорт. „Никога не е късно за ново начало. Този проект е крачка към една реформа, към промяна на живота на човека", добави още Нейков.

По думите му това е една много смела стъпка, а проектът е получил много добра оценка от контролните органи.

Петър Живков от МБМД представи още стряскащи данни от Националното представително изследване за физическата дееспособност, обхващащо трудоспособното население на страната на възраст между 18 и 65 години. Само 6% от работещите българи се занимават със спорт, други 45% пушат, а 20% употребяват алкохол. Стана ясно още, че българите в активна възраст изминават средно по 3.87 км на ден или това е 45-50 минути ходене, което е доста под необходимото.

Социолозите дават представа и за здравословното състояние на заетите у нас - 18% от анкетираните са с наследствена хипертония, 34% са с наднормено тегло, 21% са затлъстели, а други 2% са с тежка форма на затлъстяване.

Общото заключение е, че българският народ има слаба функционалната дееспособност и ниска издръжливост при физическо натоварване.

Функционалната дееспособност е лоша и много ниска, а това се дължи на заседналия начин на живот на хората, както и от затлъстяването на населението, подчерта Живков и добави, че това може да бъде преборено с повишаване информираността сред населението за ползата от двигателна активност, както и чрез изграждането на подходящи двигателни навици.

В рамките на проекта до края на месец февруари 2012г. спортното министерство стартира „Дни на отворените врати" на спортните обекти в големите градове на страната, като всички желаещи могат да посетят безплатно спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях спорт - футбол, бокс, волейбол, фитнес, фехтовка, тенис и други.

Допълнителна информация може да бъде получена на страницата на проекта във Фейсбук или на сайта, който ще стартира следващата седмица - www.zastrashen.bg.

Проектът, който е на стойност 3 423 275 лева, е подкрепен от видни наши спортисти като Константин Папазов, Евгения Раданова, Евгени Иванов-Пушката, Симона Пейчева, Йордан Йовчев и други.

Световната ни рекордьорка по висок скок Йорданка Благоева също изрази тревога от тази статистика. Според нея никой не избира дали да се роди по-пухкав или по-слаб, но всички трябва да изберем да спортуваме, за да се чувстваме тонизирани. По думите й спортистите, трябва да влязат в ролята на социални проповедници, за да може българският народ да се пребори с тези данни.

Благоева отправи и друго интересно предложение към социолозите - да направят допитване в Народното събрание колко от депутатите спортуват. Според нея този процент е изключително нисък.

Тук се намеси и Тити Папазов, който типично в негов стил се пошегува: „Той премиерът спортува за всички."