В БАН представиха първия в България проект в сферата на националната сигурност - Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска "КВАЗАР.

Чрез "КВАЗАР" ще се приложат редица мерки за ограничаването на киберефектите, киберпрестъпленията, тероризма по границите, критичните или високо рисковите ситуации, защита на обществените места и други. Сред другите основни направления в дейността на проекта са квантовата комуникация, интелигентните системи за сигурност и управлението на риска.

Голяма част от проекта ще бъде насочен в областта на сигурността, чрез обединяване на материално-техническите и човешки ресурси, обяви вътрешният министър Младен Маринов

Трябват качествени инструменти за гарантиране на мрежовата и информационната сигурност и чрез "КВАЗАР" те биха могли да се осъществят, поясни силовият министър.

Маринов уточни, че в съвременния състав системите за сигурност имат все по-важна роля и стават все по-съвършени и те трябва да бъдат наричани интелигентни системи за сигурност.

Проектът се реализира в съвместното сътрудничество на четири университета и три института на БАН. Средствата за финансиране на центъра са осигурени от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и Европейския фонд за регионално развитие.

Ръководителят на проекта академик Чавдар Руменин коментира, че проектът има за цел изграждането на надеждна система за предотвратяване на тероризма, критичната инфраструктура, природните бедствия и всичко онова, което се нарича бедствие.

Очаква се, че чрез знанията и опита както на всички научни организации, така и на националната сигурност на страната да бъде изграден един лабораторен комплекс от четири интегрирани симулационни центъра на територията на София, Варна, Велико Търново и Габрово.

Центърът ще бъде оборудван от със съвременна апаратура на стойност 13 милиона лева, което се очаква да позволи висококачествени научни изследвания, разработване на нови продукти и прототипи, предаване на информация по нетрадиционни канали, които да се използват при бедствия, ядрени аварии, тероризъм и земетресения, уточни академикът.

"КВАЗАР ще го има, той ще го бъде", увери акад. Руменин.

Официални гости на събитието бяха заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, заместник-областният управител на София Николай Борисов, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" професор Анастас Герджиков, генерали, дипломати, представители на отбраната и гости от Европейската комисия.