Експертите са проверили тези 212 предмета, които са регистрирани в колекцията на Васил Божков. За останалите 2700, които са регистрирани на частно лице, Министерство на културата няма права да проверява. Това заяви министърът на културата Боил Банов, като се включи по телефона в студиото на БиТиВи в темата за колекцията и разследването й.

По-голямото количество предмети са заявени за регистрация, но МК няма хипотеза да проверява. Частната собственост е неприкосновена, обясни Банов и допълни, че едва след сигнали и с решение на прокуратурата вече имат правомощията да обследват тези предмети.

Държавата готви поправката „Божков“ за културните ценности

Държавата готви поправката „Божков“ за културните ценности

Васил Божков разполага и с още ценни експонати

"Внушението, че Министерството на културата е стояло и е гледало как се руши една колекция, е невярно", заяви Банов, а на въпрос какво съдържа много по-голямата сбирка, която сега се изследва, той отговори: "това ще го разкажем малко по-късно".

Според Банов "малко е надценена цялата колекция. Чак такива същности предмети за българската история няма. "В нашите музеи в България, държавни, имаме доста по-сериозни предмети."

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Два месеца срок дава на Банов Върховна административна прокуратура

Отговорът на министър Боил Банов дойде след като археологът Николай Овчаров обясни "вратичката" в законодателството, което в продължение на години е позволявала съхраняване на археологически находки с неясен произход. Овчаров припомни и факта, че през 2004 г. президентът Георги Първанов е призовал за амнистия за големите колекции. Те са три - на Васил Божков, на Димитър Иванов и на братя Бобокови в Русе.

По думите му през 2009 г. е бил провален опитът със закон да се регламентира притежаването на културни ценности без изяснен произход.

През 2005 г. министърът на културата Нина Чилова, започва подготовка на нов закон за културните ценности, води тежка и трудна битка и през 2008 г. този закон е приет. В него обаче е обявена категория "държател" - т. нар. държател трябва да докаже произхода на артефактите до 6 месеца, след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася, а когато умре, те стават собственост на държавата.

През 2009 г. по искане на покойния Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и така се отварят вратичките, които използват колекционерите като Божков, обясни проф. Николай Овчаров.

Николай Овчаров заяви и че е един от първите, които са видели съкровищата на ул. "Московска" и му е била предложена работа от самия Божков. Отказал е именно с аргумент, че не са били изяснени обстоятелствата около намирането на тези предмети, "меко казано". Самият Овчаров не знае защо в продължение на 10 години колекцията не е била проверявана. Овчаров заяви, че колекцията е уникално съкровище и според него държавата ще се погрижи то да бъде запазено.

Като съветник на настоящия министър на културата Боил Банов той коментира и отменената изложба на български икони в Лувъра. Археологът определи решението като правилно, а и не можем да не се съобразим с мнението на Българската православна църква, благодарение на която сме оцелели през всичките тези векове. Според Овчаров не може християнски икони да бъдат излагани в ислямския департамент и предложи следващата ни изложба в Лувъра да бъде с тема Второто българско царство.

Боил Банов за изложбата в Лувъра: Каквото каже БПЦ е със знак на Конституция

Боил Банов за изложбата в Лувъра: Каквото каже БПЦ е със знак на Конституция

По-късно той съобщи, че изложба ще има, но тепърва ще се преговаря