Софийският градски съд даде ход на делото по обвиненията срещу бизнесмена Огнян Донев и изпълнителния директор на „Телсо” АД Борис Борисов, обвинени за укриване на данъци.

Съдът приобщи като граждански ищец министъра на финансите, който претендира за нанесени имуществени вреди. Финансовото ведомство е предявило граждански иск в размер на 62,7 млн. лв. от Донев и 7,5 млн. лв. от Борисов.

Още в началото адвокатите на двамата подсъдими поискаха съкратено съдебно следствие. Защитата настоя да бъдат разпитвани само вещите лица и един от свидетелите Цветанка Златева. Съдът прие искането на защитата, като подсъдимите заявиха в залата, че подкрепят казаното от адвокатите си.

Комична ситуация се разигра около становището на юрисконсултите, които защитават интересите на финансовото министерство в съдебната зала. Първоначално те не можаха да вземат становище по това искане на защитата. Адвокат Ина Лулчева обаче се намеси и призова съда да обясни на представителите на финансовото ведомство каква е процедурата, тъй като очевидно не са запознати.

Съдията дебело подчерта, че все пак това са главните юрисконсулти на Министерството на финансите, като по този начин наблегна на факта, че би трябвало да знаят процедурите в хода на делото.

По-рано юрисконсултите също прецениха да останат пасивни по отношение на искането на прокуратурата за отвод на председателя на състава Даниела Борисова. Наложи се отново съдът да напомни, че като представители на Министерството на финансите би трябвало да изразят позиция. Юрисконсултите се разграничиха от настояването на прокуратурата, като посочиха, че не желаят отвод на председателя на състава.

Припомняме, Огнян Донев е обвинен за укриване на 62,7 млн. лв. данъци. Според прокуратурата през 2007 г. като изпълнителен директор на „Елфарма” АД той не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лв., което станало със 7 блокови сделки с акции от капитала на „Софарма” АД. Те са извършени с „Телсо” АД, „Телекомплект” АД, „София” АД и „Софстрой” АД.

Борисов пък е обвинен за неплатени близо 7,5 млн. лв. данъци след 2 сделки с акции със „Софарма”.

Преди старта на делото прокурорите Русинова и Петров поискаха отвод на председателя на съдебния състав Даниела Борисова. Държавните обвинители се съмнявали в безпристрастността й. Освен това подчертаха, че е забавила
старта на процеса и съмнения за предубеденост.

Магистратите обаче не намериха основания за отвод.

Защитата адвокат Доковска подчерта, че искането на прокуратурата е опит за ново и безпричинно забавяне на процеса.