Боклукът, намерен на територията на Червен бряг, все още е с неустановен произход, но има доказателства, че е свързан с дейността на организираната престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци, в която участват бившият зам.-министър Красимир Живков и братята Бобокови. Това заяви днес зам.-ръководителят на специализираната прокуратура Ангел Кънев пред БНТ.

По думи на Кънев е категорично доказано, че тези опасни отпадъци не са били третирани правилно.

Днешната проверка на РИОСВ-Плевен е установила, че боклуците са заровени поне преди година, тъй като върху част от терена вече има поникнала трева. Количеството е около 30-40 кубика и се намира на мястото на бившето ТКЗС в района между Червен бряг и Пети квартал.

Данаил Тоновски, началник на звено "Инспекторат" в Община Червен бряг, обясни, че отпадъкът като отпадъчен материал прилича по-скоро на преработен отпадък от компютърни конфигурации.

Според служителите на общината теренът може да се окаже част от държавния поземлен фонд.

Започва проверка на загробения боклук в Червен бряг

Започва проверка на загробения боклук в Червен бряг

РИОСВ-Плевен трябва да установи произхода и вида на опакованите бали

Тоновски подчерта, че е прикрито доста умело.

На този етап от разследването не може да се посочи кой от задържаните е бил ръководител, тъй като се събират още доказателства. Според разследващите бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов е оказвал чадър.

"В определени случаи длъжностните лица са утвърждавали протоколи, в които са отразявали абсолютно неверни обстоятелства, свързани с това, че търговски дружества контролирани от обвиняемите разполагат с определени технически мощности или обработват по правилния начин тези опасни отпадъци. Част от тези фирми дори не разполагат с ток и вода на терен и нямат абсолютно никакви технически мощности", обясни Кънев.

Относно списъка с известни имена и парични суми, намерен в дома на бизнесмена Атанас Бобоков, от прокуратурата заявиха, че ще поискат достъп до банковите им сметки не само у нас, но и в чужбина. Част от лицата ще бъдат разпитани като свидетели.

Голямо количество загробен боклук с неясен произход е открит в Червен бряг

Голямо количество загробен боклук с неясен произход е открит в Червен бряг

Кметът е разпоредил да бъдат сложени сигнални ленти

Припомняме, по-рано днес зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков беше отстранен от поста си заради аферата с опасни отпадъци.

на 28 май Красимир Живков беше изведен от МОСВ за разпит в спецпрокуратурата. На излизане от сградата той заяви, че не е арестуван и оказва съдействие на прокуратурата. По думите му отговарял за отпадъците от 2 месеца.

Преди това беше претърсен домът му в Ботевград, както и къщата и офисите на бизнесмена Пламен Бобоков в Русе.

Рано тази сутрин стана ясно, че Живков остава за постоянно в ареста, а вчера премиерът Бойко Борисов увери, че той ще бъде отстранен от длъжност днес.