Пазарът в Димитровград е под мониторинга на данъчни инспектори и икономическа полиция. За акцията съобщи на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Той обясни, че от нощта на четвъртък е започнала операция срещу турско и китайско карго, която се ръководила от междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата на ГДБОП. В рамките на този мониторинг са включени представители на ГД "Национална полиция" от секторите икономическа полиция, охранителна полиция, към които действат и служители на НАП. Целта е да се ограничат злоуопотребите с така нареченото турско и китайско карго.

По данни на Костов за месеците юли и август приходите от необложени с ДДС стоки са с 600 000 лева повече в държавния бюджет. Освен това са заловени и 4000 броя дрехи, които не са митнически обложени. Задържан е извършителят, който в тайник е укрил дрехите.

От пресцентъра на МВР допълниха, че в ранните часове днес са извършени над 40 проверки на търговци на пазара в Димитровград. Сред най-сериозните нарушения са липсата на фискални устройства в четири от обектите. Два са случаите с неиздадени касови бележки. Констатирано е и несъответствие на касовата наличност в един търговски обект с фискален отчет.

Мониторингът и проверките на съвместните екипи ще продължат дни или седмици.

Георги Костов информира още, че на ГКПП Русе служителите на Гранична полиция са хванали и 25 мастербокса цигари.

"Тези действия на всички правоприлагащи органи ще продължат и за в бъдеще. Изказваме увереност да противодействаме на този вид престъпност", каза още Костов.