Районният съд в Бургас отказа правна помощ на турския съд по случая с българските граничари Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, обвинени от южната ни съседка за убийството на бракониер, гражданин на Турция.

Определението на съда е окончателно.

От МВР обещаха финансова помощ на двама граничари за защита пред турския съд

От МВР обещаха финансова помощ на двама граничари за защита пред турския съд

След оправдателно решение на ЕСПЧ Турция отново съди наши граничари

Районният съд в Бургас не е дал ход на делото и не е взел защитни обяснения от привлечените като обвиняеми български граничари. Магистратите в морския град са приложили резервата по чл. 2 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси.

Със Закона за ратифициране на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, в чл. 1, т.1, б. "а", Република България е направила резерва по чл. 2 от Конвенцията, като е заявила, че отказва правна помощ в случаите, когато спрямо същото лице, за същото престъпление има влязла в сила присъда, постановление или определение за прекратяване на делото, както и когато наказателната отговорност е погасена, поради изтичане на предвидената в закона давност.

Съдебният състав на бургаския районен съд прие, че според разпоредбата на чл. 2, б. "b" от цитираната Конвенция, ако замолената страна счете, че изпълнението на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, обществения ред или други интереси, правната помощ може да бъде отказана.

Според Районен съд - Бургас, в случай на изпълнение на молбата за правна помощ на Първи тежък наказателен съд - гр. Къркларели, Република Турция, би бил накърнен суверенитета на Република България. Освен това за престъпленията е изтекла абсолютната погасителна давност, изключваща наказателно преследване съгласно НК на Република България.

Освен това съдът счете, че ако уважи молбата на турския съд по отношение на Михаил Ц., би бил нарушен принципа "Non bis in idem" или правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление, уреден в чл. 50 от Хартата на основните права на ЕС.
Това е така, тъй като има влязло в сила постановление за прекратяване на наказателното производство от 2008 г., на Военно-окръжна прокуратура - Сливен, по което Михаил Ц. е бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 123, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.я

МВнР се заема да защити обвинените български граничари

МВнР се заема да защити обвинените български граничари

Предложили са на граничарите адвокати с опит в наказателните дела

Припомняме, четиримата българи са обвинени за това, че в изпълнение на Закона и международните разпоредби са простреляли турски бракониер, навлязал без разрешение в български териториални води.

Инцидентът стана на 17 април 2008 г. в Района на Резово. Тогава български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Навлезлите в наши териториални води не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане.

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков.

В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия турски бракониер.

"Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем", подчерта адвокат Кожухаров.

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.

На 16 октомври 2018 г. районният съд в Бургас не даде ход на делото срещу четиримата граничари, обвинени за това, че са простреляли смъртоносно турски рибар-бракониер, навлязъл в български териториални води. Следващото заседание е насрочено за 09 ноември 2018 г.

Не можем да прекратим делото срещу граничарите ни в Турция

Не можем да прекратим делото срещу граничарите ни в Турция

Цачева увери, че няма да предаваме българските граничари на турските власти