От МВР ще подпомогнат финансово двамата действащи служители на "Гранична полиция" за организиране на защитата в Турция, съобщиха от МВР.

По-рано вътрешният министър Младен Маринов се срещна с Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Не можем да прекратим делото срещу граничарите ни в Турция

Не можем да прекратим делото срещу граничарите ни в Турция

Цачева увери, че няма да предаваме българските граничари на турските власти

Четиримата са обвинени за това, че в изпълнение на Закона и международните разпоредби са простреляли турски бракониер, навлязал без разрешение в български териториални води.

Припомняме, инцидентът стана на 17 април 2008 г. в Района на Резово. Тогава български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Навлезлите в наши териториални води не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане.

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков.

В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия турски бракониер.

"Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем", подчерта адвокат Кожухаров.

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.

На 16 октомври 2018 г. районният съд в Бургас не даде ход на делото срещу четиримата граничари, обвинени за това, че са простреляли смъртоносно турски рибар-бракониер, навлязъл в български териториални води. Следващото заседание е насрочено за 09 ноември 2018 г

МВнР се заема да защити обвинените български граничари

МВнР се заема да защити обвинените български граничари

Предложили са на граничарите адвокати с опит в наказателните дела

Днешната среща в МВР е съвместна инициатива на ръководството на МВР и на депутатите от Бургаския многомандатен избирателен район. На нея присъстваха и народните представители Диана Саватева и Димитър Бойчев, директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков и началникът на кабинета на министъра Михаил Златанов.