С разпит на свидетели продължи делото срещу лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов, Христо Цеков, обвинени за смъртта на родилката Деяна Георгиева.

На този етап подсъдимите не пожелаха да дадат обяснения по делото.

Припомняме, 19-годишната Деяна Георгиева почина в края на 2011 година, 42 дни след раждане в столичната болница "Шейново". Изписана недоизлекувана, младата жена постъпва дни по-късно в "Пирогов", където, въпреки очевидните признаци на тежка инфекция, тя не е оперирана, а лекарите предприемат "изчаквателна тактика".
След девет дни без предприемане на животоспасяваща операция, Деяна бива прехвърлена в университетска болница "Александровска", където, въпреки усилията на медиците, умира от сепсис, заразил почти всички органи.

Шейново и Пирогов виновни за смъртта на родилка

Шейново и Пирогов виновни за смъртта на родилка

Според доклада на агенцията има пропуски в извършеното

В първите четири години след смъртта на жената има четирима прокурори. Всеки от обвинителите, след като бъде назначен по случая, назначава наново една и съща експертиза, която се бави по цяла година, разказва майката.

Людмила Велинова - майка на починалата Деяна, разказа, че дъщеря й и бащата на детето Марат Михайлов са живеели на семейни начала. Двамата решили да имат дете. По време на бременността младата жена не е имала проблеми.

Майката на починалата родилка Деяна убедена във вината на лекарите

Майката на починалата родилка Деяна убедена във вината на лекарите

За адвокатите на лекарите обвинението е неясно

Деяна ражда в болница "Шейново", като се наложило спешно секцио, защото по време на раждането са паднали тоновете на детето.

За подсъдимия д-р Лозанов тя заяви, че е дошъл накрая на операцията и само я е зашил.

Час-два след операцията Деяна се е обадила, че до нея в стаята има оперирана жена със стомашно разстройство и се е опасявала да не се зарази от някаква инфекция.

На следващия ден и при Деяна започва стомашно разстройство, разказва майка й. По-късно започва да повръща, подува й се корема. Деяна се оплаква, че няма кой да й обърне внимание, а по-късно припада. Завеждат я на интернист, който й включва системи. След това е изписана. Диагнозата й била коремен вирус.

В къщи Деяна вдига висока температура. Идва Спешна помощ, дават й болкоуспокояващо, но облекчението е само временно.

При повторно повикване отново идва Спешна помощ и лекарите преценяват, че родилката трябва да постъпи в инфекциозна болница. Там лекар се усъмнява, че родилката има перитонит. Карат я в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", но оттам отказват да ги приемат. Отказват и от Александровска болница, за да не зарази отделението. По това време болките на Деяна стават нетърпими.

Проверяват 4 болници заради смъртта на родилка

Проверяват 4 болници заради смъртта на родилка

Агенция "Медицински одит" започна проверка в четири

След обаждане на майката до медии и тяхната намеса, Деяна я връщат в "Пирогов", където тя е закарана почти в безсъзнание. От д-р Филипов научава, че й е направена лапароскопия.

Припомняме, лапароскопията е ендоскопски диагностичен метод, чрез който се прави оглед отвътре на коремната кухина, през тънка няколко милиметра тръба (лапароскоп). Тя е поставена през малък разрез в областта на пъпа.

Велинова разказа, че е видяла епикризата и там пишело, че при лапароскопията е видян некротирал участък на дебелото черво. По думите на майката, лекарите не са били наясно какво се случва.

Резултатите от изследванията в инфекциозна болница показват, че е имало зараза от салмонела, която е излекувана, но са започнали проблеми с бъбреците.

Болната родилка е закарана в Александровска болница. Деяна няколко дни се храни, но по думите на майка й, и в тази болница не знаели за какво става въпрос. Започват да й преливат кръв, а лекарите уверяват, че така протичало заболяването, разказа през сълзи Велинова.

От "Шейново" размотавали починалата родилка, призна здравният министър

От "Шейново" размотавали починалата родилка, призна здравният министър

Има пропуски на болницата

Съдебният състав прекъсна за кратко заседанието, за да може да се успокои майката на починалата Деяна.

По думите на Велинова дъщеря й й заявила, че си отива. Молела се да й кажат какво й е. Лекар й заявил, че се колебаят между три диагнози.

Преместват я в реанимация и искат съгласие да я оперират незабавно, защото проблемът е гинекологичен, разказа плачейки майката.

Велинова попита многократно "Защо е чакано, защо?"

При операцията отстраняват матката на Деяна и по думите на майката, лекар й е казал, че в матката имало плацента.

Единствените хора, които са се борили за живота на Деяна, са били хората от реанимацията в Александровска болница, заяви Велинова.

След 42 дни борба, Деяна губи битката за живота си.

По време на цялото заседание сестрата на Деяна държеше портрет със снимката й.

Предстои разпит на бащата на детето на Деяна Марат Михайлов.

Пред съда беше донесен листа с трите диагнози, които лекар е дал на майката. Адвокатите на подсъдимите поискаха тя да не се приема.

Адвокатът на Людмила Велинова поиска тя да бъде включена в делото и да се удостовери чрез експертиза по почерка, лекарят, който я е написал. Съдът постанови, че не може да се приобщи като доказателство по делото, тъй като от него не се установява самоличността на лекаря.

Марат Михайлов - баща на детето на Деяна разказа, че бременността й е протекла нормално. Решението да ражда в болница "Шейново" е било нейно. На другия ден, след раждането на детето, е отишъл и тя се е оплакала, че коремът я боли.

На изписването й от "Шейново" се е чувствала зле, била е бледа и се е държала за корема, свидетелства Михайлов. В къщи коремът е продължил да я боли. Той си спомни, че още при изписването тя била с температура.

По думите му при лапароскопията лекарите нищо не са видели. Михайлов си спомни, че в Александровска болница Деяна е била на хемодиализа, но нямало резултат. Лекарите му обяснили, че има сепсис и трябва да се махне матката, защото органите един по един заминавали.

В "Пирогов" по думите му са й дали някакъв антибиотик за сепсиса, но после се оказало, че той само замаскирал процеса. Там е правена и кръвна картина.

Марат Михайлов заяви, че за детето им Майкъл се грижи той, а майката на Деяна попита от колко време той гледа детето.