Четирима от нападателите на гребците от Асеновград остават в ареста, съобщава БНР. Това стана ясно на съдебното заседание днес.

Съдебното заседание премина при засилени мерки за сигурност. В съдебната зала присъстваха част от пострадалите и техни близки, а пред сградата на съда чакаха десетки роднини на обвиняемите.

Кръгла маса в Асеновград за проблемите с интеграцията на циганите
Обновена

Кръгла маса в Асеновград за проблемите с интеграцията на циганите

Отварят полицейската приемна в ромската махала

Днес четирима от нападателите поискаха споразумение със съда.

Искането на защитата делото да бъде върнато в прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения беше отхвърлено от съда. В ареста остават четирима от 11-те нападатели. Припомняме трима от тях бяха пуснати под парична гаранция от по 3 хил. лв. още през юни. Всички са обвинени в хулиганство, извършено в съучастие и с особена дързост и цинизъм. Двама от нападателите са обвинени за закани за убийство, а други двама за нанасяне на средна телесна повреда.

На днешното заседание съдът уважи молбата на 17-годишния Тодор Тодоров - едно от пострадалите в побоя момчета. Тодор беше конституиран като частен обвинител и като граждански ищец. Ръката на момчето е сериозно пострадала от побоя и заради това 17-годишният настоява един от обвинените да му изплати 40 хил. лв обезщетение.

Прокуратурата настоява делото за побоя на язовира в Асеновград да тръгне

Прокуратурата настоява делото за побоя на язовира в Асеновград да тръгне

Не е съгласна да има процесуални нарушения

Следващото съдебно заседание е насрочено за 18 януари догодина.

Припомняме, на 26 юни цигани нападнаха първо момичета, които тренират кану-каяк в езерото "40-те извора", а след това инцидентът прерасна в масово сбиване. По-късно деветима бяха арестувани, а в последствие и още двама.

Събитията предизвикаха бурни реакции в града. Хиляди се събраха на серия от протести срещу незаконно пребиваващите цигани в града.

Откриха полицейската приемна в циганската махала на Асеновград

Откриха полицейската приемна в циганската махала на Асеновград

Приемната няма да помогне според местните. В Асеновград още имало напрежение