25-годишният Йордан Исаев, който е обвинен за това, че е ранил двама служители на реда със самоделна бомбичка по време на мача ЦСКА - Левски от 18 април, не заслужава да бъде в затвора.
Той трябва да бъде пуснат под домашен арест, защото не е криминално проявен човек и не извършва престъпление всеки ден. Бомбичката, която хвърлил, е инцидент. Това заяви пред Нова адвокатът на хулигана.

Припомняме, вчера, 23 април Софийският градски съд реши да не освободи 25-годишния Исаев срещу по-лека мярка за неотклонение. Така той остана за постоянно в ареста.

Според адвоката Васил Крумов Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата.

Бомбаджията, ранил двама полицаи, остава в ареста
Обновена

Бомбаджията, ранил двама полицаи, остава в ареста

СГС наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо хулигана

Според защитника на Исаев веднага след инцидента, младият мъж е осъзнал какво е направил, казал е на родителите си и веднага се предал. Вчера обаче съдията по делото - съдия Вера Чочкова, записа в мотивите си за решението, че Исаев се е предал доброволно цели 3 дни след мача, когато вече е бил идентифициран и разпознат и от представители на фенклуба на футболния отбор.

Исаев също така твърди, че бомбичката му е била подадена от друг човек и той се опитал да я хвърли към терена, а не към полицията или публиката. Това обаче не е версията, която приема съдът. Съдия Вера Чочкова вчера записа в мотивите си за постоянния арест, че минути преди да хвърли самоделната бомбичка 25-годишният мъж е сложил маска, която не е била негова и е облякъл чужди дрехи, а веднага след взрива ги е изхвърлил. Според съда Исаев също така е целил мястото, където ударната вълна от бомбичката ще нанесе най-големи поражения. Той бил наясно и че в този участък на стадиона се намират униформени, охраняващи мача.

Състоянието на пострадалата полицайка се подобрява

Състоянието на пострадалата полицайка се подобрява

Валентин Радев: Има готова чернова за изцяло нов закон за футболното хулиганство

"С действията си той оказа пълна подкрепа на разследването, част по-скоро да приключи и той да си получи заслуженото. Съдът обаче прие, че на този етап той трябва да бъде изолиран за ареста", недоволства още адвокатът.

"Много съжалява за това, което е сторил", обясни още адвокатът.

Темата коментира и министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Днес пред БНТ той заяви, че случаят всъщност е тежък, защото с бомбичка могат да се ранят много хора едновременно. По думите му от бомбичка могат да пострадат случайни хора на стадиона, невинни фенове, други служители на съоръжението.
Според министъра проблем трябва да се търси и в образованието и възпитанието на младите. 

Бомбаджията, ранил полицаи, съжалявал за стореното

Бомбаджията, ранил полицаи, съжалявал за стореното

Явил се по своя воля в полицията

Собственикът на ПФК Левски Спас Русе също се изказа по случая. По думите му деянието на Исаев се оприличава с терористичен акт. "Това, което се случва е ужасно и аз го оприличих на терористичен акт. Категорично този младеж не е имал намерение да уцели служител на реда. Имал е сигурна идея по някакъв начин да изрази радостта си по време на мача. Но това е инцидент, който се случва", обяснява Русев.

Според собсвеника на Левски не всичко зависи от мерките за сигурност по стадионите. "Това е един възпитателен процес, в който феновете трябва да осъзнаят, че по този начин, дали ще е с факли или с димки, по никакъв начин не помагат на своя клуб, даже напротив - така му вредят", допълни Русев.