Магистратите от Специализирания наказателен съд дадоха ход на делото за "Царските конюшни". Това е първото заседание на Спецсъда по делото за продажбата на сградата на "Царските конюшни".

Обвинението е за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, с които държавата е ощетена с повече от 10 млн. лв., съобщи БНТ. 

Горяха "Царските конюшни"

Горяха "Царските конюшни"

Има подозрения за умишлен палеж

Подсъдим за продажбата на емблематичната сграда в центъра на София е бившият областен управител Веселин Пенев. Пред съда се изправя и лицензираният оценител Юлия Димитрова - Цекова, която е дала невярно заключение. 

Пак отложиха делото за "Царските конюшни"

Пак отложиха делото за "Царските конюшни"

Пренасрочиха го за 11 октомври

Двамата подсъдими не пожелаха да дадат обяснения, като бившият областен управител заяви, че категорично не приема квалификациите и обвиненията срещу него.

Освен за продажба на имоти, част от "Царските конюшни", Пенев е обвинен за продажбата на апартамент, държавна собственост на по-ниска цена и сключване на договора за транспортна услуга, която не е била необходима на Областната администрация.

Адвокатите на обвиняемите поискаха съкратено съдебно следствие. Делото влиза в съда 3 години след повдигането на обвинението

Събират подписи "царски конюшни" да станат нова концертна зала в София

Събират подписи "царски конюшни" да станат нова концертна зала в София

Петицията ще бъде изпратена в Министерски съвет

Припомняме, предишното заседание по делото от 7 август т.г. бе отложено. 

Веселин Пенев бе обвинен за сделката с "Царските конюшни" през 2016 година като областен управител на София по време на второто правителство на Бойко Борисов. Тогава от БСП настояваха и за оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

След избухването на скандала Пенев си подаде оставката. Заедно с него пред съда застава и оценителя Юлия Димитрова-Цекова за това, че е дала невярна оценка.

Обвинението срещу Пенев е за това, че имотът от близо 7.5 дка е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка една от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

В началото на годината зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че Столичната община иска Царските конюшни да станат национален паметник. Той обяви това намерение по време на проверка на работата по укрепването на сградите. Ремонтът се наложи, след като през лятото на 2018 година една от постройките почти изгоря, след като покривът й се запали. Според различни мнения сградата е била запалена умишлено.