Внесоха обвинителния акт срещу депутата Александър Методиев от ДПС, известен като бат’ Сали. От Софийската градска прокуратура внесоха обвинението за хулиганство и противозаконно възпиране на орган на властта да изпълни задължението си, обявиха от Прокуратурата.

Припомняме, на 01 май 2016 г. Докато Александър  Методиев управлявал автомобил „Мерцедес МЛ 230“ на влизане в Костенец прави тройно изпреварване на забранен за това участък. С тези си действия той е нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му, пише в документите.

Александър Методиев (Бат' Сали) сам щял да си даде имунитета

Александър Методиев (Бат' Сали) сам щял да си даде имунитета

Сега празнувал Рамазан и за това не бил на работа

Трима полицаи, с униформи, отличителни знаци, с автомобил с полицейска маркировка незабавно му подали сигнал да спре. Знакът е даден чрез светлоотразителна стоп-палка, пише в документа. Въпреки, че Методиев  възприел подадения му сигнал, не спрял, а помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори  увеличил скоростта на движение. Обвиняемият съзнателно и противозаконно попречил на полицейския служител да изпълни служебните си задължения, а именно да го спре  и да му състави акт за установяване на административно нарушение.

Александър Методиев – Бат Сали се отказа от имунитета си

Александър Методиев – Бат Сали се отказа от имунитета си

Подал е заявление в деловодството на парламента

След около 10 минути, на същото място, полицаите спрели за проверка лек автомобил „Форд Транзит“, в който пътували седем лица. Служителите на реда поискали от пътуващите в автомобила да представят документите си за самоличност, което е регулярна проверка. Едно от лицата нямало документ за самоличност. За това нарушение един от полицаите започнал да пише акт за установяване на административно нарушение по чл. 6 от Закона за българските лични документи.

Цацаров поиска имунитета на Александър Методиев - Бат Сали
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Александър Методиев - Бат Сали

Заради хулиганство и възпрепятстване на работата на полицаи

Докато тече процедурата по съставяне на акт, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не бъде съставян акт, един от тях звъннал на Александър Методиев. Тогава депутатът, който не спрял на разпореждане на полицаите за проверка, се върнал до мястото, където служителите на реда съставяли акт.

Докато шофирал към мястото на проверката, той се обадил по телефона на началника на районното управление в Костенец, като му заявил,  че негови подчинени служители са спрели на входа на Костенец микробус с футболисти от  отбора на ромите от Самоков и че съставят акт на един от тях.

Началникът на РУ Костенец му обяснил, че полицейските служители си вършат работата и го помолил да продължи по пътя си и да не нарушава обществения ред. Малко след това Александър Методиев пристигнал при полицейските служители и назидателно и на висок тон започнал да иска обяснение защо съставят актове на „неговите хора“.

Извадил картата си на народен представител и започнал да я размахва пред полицаите, като показно и заплашително афиширал пред тях качеството си на народен представител. "Цялостното поведение на Методиев били насочени към възпрепятстване съставянето на акта, като смятал, че чрез арогантното и заплашително свое поведение и неправомерно въздействие ще осуети съставянето на акта", се казва в обвинителния акт.

Полицаите обяснили на обвиняемия, че е извършено  административно нарушение, затова са длъжни да съставят акт, а Методиев наредил на нарушителя да не го подписва.

Съвестта ми е чиста, защитавах събратята си, уверен Бат Сали

Съвестта ми е чиста, защитавах събратята си, уверен Бат Сали

Не трябвало да се коментират сведенията на мними полицаи, твърди Александър Методиев

„Размахвайки картата си на народен представител, Александър Методиев на няколко пъти изпускал картата и документите си на земята, след което ги събирал, говорел  провлачено и лъхал на алкохол“, е посочено в обвинителния акт.

Като видял, че няма да възпре работата на полицаите, той започнал да се държи с тях арогантно и неуважително. Поискал от служителите на МВР, грубо и на висок тон, отчет за цялостната дейност през дежурството, поискал да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицаите му отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това.

Цацаров възмутен от морала на Бат Сали

Цацаров възмутен от морала на Бат Сали

Законът е един за всички, категоричен е той

Методиев заплашил служителите на реда, че "след три дни ще се видят вече цивилни“. Полицаите възприели на сериозно така отправените заплахи, имайки предвид, че Методиев е народен представител. Били изключително възмутени от случилото се - от това, че народен представител има подобно поведение и отношение към служители на МВР. 

След това Методиев си тръгнал, управлявайки автомобила, с който бил дошъл, въпреки, че видимо бил пиян, но преди да се качи в колата се обадил повторно на шефа на местната полиция. Народният представител заявил, че полицаите отказвали да му докладват какви произшествия имало. Началникът отново го помоли да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, а Методиев грубо му заявил: „Нема кво да ми се молиш“.

Дори след като напуснал местпроизшествието Методиев продължил настоятелно да звъни на шефа на полицията в Костенец.

Седмица след инцидента, когато той стигна и до медиите, на 07 юли 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Методиев.  Александър Методиев е с взета мярка за неотклонение ”Подписка“.

Очаква се Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.