Апелативният съд във Велико Търново постанови да се възобнови делото за отнемане на имущество от Георги Вълев, осъден на доживотна присъда за убийство по случая "Килърите 1".

Определението на Великотърновския съд не подлежи на обжалване.

ВКС остави в затвора до живот трима от групата на "Килърите"

ВКС остави в затвора до живот трима от групата на "Килърите"

Най-тежката присъда е потвърдена от последната съдебна инстанция, без право на замяна

Делото за отнемане на имущество от Вълев тръгва отново на първа инстанция - в Окръжния съд в Търново. Искът за възобновяването е на новата антикорупция - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Става въпрос за имущество на стойност 3.6 млн. лв.

Припомняме, на 27 април тази година Окръжният съд в Търново реши, че производството по делото за имуществото на Вълев трябва да бъде прекратено.
Тогава магистратите прецениха, че срокът на проверката по чл.15 от отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД) е преклузивен и след изтичането му държавата в лицето на КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Сред мотивите на магистратите изрично беше подчертано, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка и това го прави недопустим.

В мотивите си антикорупционният орган посочва, че по реда на Закона за придобиване на незаконно придобито имущество (ЗОПДИППД) иск за отнемане на имущество може да се внесе едва след влизане в сила на наказателната присъда срещу лицето, което е извън 10-месечния срок на проверката. "Разбирането, че може да се преклудира едно още невъзникнало право е неправилно и в противоречие с основните правни принципи", пише още в жалбата на КПКОНПИ.

С определението си от 19 юли тази година Апелативният съд в Търново уважава тази жалба. Магистратите посочват в мотивите си: "Систематичното тълкуване на разпоредбата на чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) налага изводът, че срокът по чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) се отнася единствено за първия етап от производството по установяване и отнемане на имущество придобито от престъпна дейност по ЗОПДИППД (отм.), а именно т.нар. "предварителна проверка." Според съда обаче този срок "не е и няма как да бъде срок за предявяване на иск, тъй като законът е уредил като процесуална предпоставка за предявяване на иска само и единствено влизането в сила на осъдителната присъда". Съдът излиза със същото тълкувание като това в жалбата на антикорупцията - "10-месечният срок за извършване на проверка (с оглед началният му момент - чл.21 от ЗОПДИППД (отм.)) изтича много преди да е влязла в сила осъдителната присъда".

Потвърдиха доживотните присъди на трима от „Килърите”

Потвърдиха доживотните присъди на трима от „Килърите”

За Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев

Припомняме, през настоящата 2018 година името на осъдения Георги Вълев беше намесено в различни хипотези около убийството на бизнесмена Петър Христов, който беше показно разстрелян на 8 януари пред офиса си в столични квартал "Манастирски ливади".
Тогава главният секретар на МВР  Младен Маринов заяви, че е възможно убийството да е поръчано от затвора именно от Георги Вълев.

Престъпления като убийството на Петър Христов обикновено остават неразкрити

Престъпления като убийството на Петър Христов обикновено остават неразкрити

Димо Гяуров: Възможно, но малко вероятно, да е бил поръчан от затвора